Още преди да бъде отворена официално енергийната борса, от Специализираната болница за лечение на онкология „Св. Мина” в Благоевград са на свободния пазар за електроенергия. От декември след проведена обществена поръчка е избран търговецът, който е предложил на най-ниска цена да доставя ток, съобщи Струма.ком.

Д-р Георги Георгиев, директор на Специализирана болница за лечение на онкология „Св, Мина” в Благоевград твърди, че за първия месец са платили по-малко пари за ток.

"Това, което видяхме от първата фактура, е че реално парите, които платихме за декември месец, за чистата енергия говоря, съпоставими с миналия месец действително са по- малко".

Очакванията на ръководството на болницата са разходите за електроенергия да намалеят с около 20%.

"Плащаме там всички такси, които са си регламентирани от закона към ЧЕЗ и си плащаме консумираната електрическа енергия към съответната фирма, която спечели обществената поръчка", допълни Георгиев.

От началото на тази година в България започна поетапно либерализиране на пазара на електроенергия. Целта е цената на електрическата енергия да се сформира на пазарен принцип и доставчикът на електроенергия да бъде свободно избиран от потребителите. Всеки клиент сам ще има възможност да избира търговеца, който ще му доставя ток.

Припомняме, преди два дни министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че се разработват мерки за защита на потребителите, които трябва да са готови до края на април.

Електроенергийната система ще издържи на студа, успокоява Теменужка Петкова

Електроенергийната система ще издържи на студа, успокоява Теменужка Петкова

Гражданите нямат основания за притеснение

Тя допълни, че излизането на свободния пазар за електроенергия както за фирмите, така и за битовите потребители не е задължително. Според нея, енергийната система на страната ни ще издържи на студа.