БСП ще иска отлагане на либерализацията на енергийния пазар не с една година, а с 3, както искат енергетиците. Това обяви лидерът на червените Корнелия Нинова след среща с протестиращите.

С усилията на БСП по наше искане и настояване спасихме мините и работните места на тези хора, изтъкна тя. По настояване на левите е отпаднало разглеждането на пътната карта за климатична неутралност, която допълнително слагала кръст на въглищната индустрия. Пак по настояване на БСП ще се отложи либерализацията. Да видим гласуването, заяви Нинова. Тя е доволна, че благодарение на столетницата токът на хората няма да поскъпне с 20% от 1 юли. Доволни сме от финала на тази сесия, каза още Нинова.

А дали отлагането е решение Драгомир Стойнев обясни: "Докато нямаме някакъв модел, който всички да знаят какви са техните отговорности, как ще се продава тази енергия, кой ще я купува тази енергия, няма смисъл са хвърляме държавата в хаос". Сегашното правителство не е успяло да изгради такъв модел, по думите му, затова не трябва да се хвърля вината върху хората. Освен това и самите ЕРП-та нямали яснота. Ние от БСП сме способни да предложим подобен модел, каза още Стойнев.

Миньори и енергетици си искат въглищните централи и след либерализацията

Миньори и енергетици си искат въглищните централи и след либерализацията

Протестът им блокира центъра на София