Цените на тока и енергийната криза коментираха в студиото на "Денят ON AIR" на Bulgaria ON AIR енергийните експерти Васко Начев и Еленко Божков.

"Тенденцията е по-скоро да се върви, макар и с бавни темпове, в посока надолу. Това, което се случи - "Булгаргаз" поиска 30%, можеше по по-интелигентен начин да стане. Просто 15-16% този месец, следващия месец да не пипат цената и всичко щеше да бъде много по-добре. Чух, че следващия месец ще падне цената с 32 процента. Това е показно, че някой не си върши добре работата", посочи Начев. Една от задачите на "Булгаргаз" е да върви плавно нагоре или надолу цената, за да няма сътресения, убеден е той.

Булгаргаз уверява, че отчита всяко намаление на цените на световните пазари

Булгаргаз уверява, че отчита всяко намаление на цените на световните пазари

Следващата заявка ще бъде внесена на 11 януари за цените през февруари

"Те трябва да вършат някаква работа в услуга на обществото. Има едно нещо, което е важно в спора трябва ли да се взема азерски газ, може ли да се взема. Забравя се един много важен регламент - за прозрачност на пазара, който КЕВР изобщо не прилага обаче", заяви Божков.

Той коментира и наложения мораториум от парламента.

"Лесно поправими са поразиите, които ще нанесе мораториумът, с едно решение на КЕВР. От 1 януари новата прогнозна цена - 293 лв., ще даде възможност при едно бързо прекратяване на мораториума да се направят поносими цените за електрическа енергия по друг начин за бита", изтъкна още енергийният експерт.

Според Начев, ако "Булгаргаз" не промени начина си на работа, ще се озове "зад борда".

"Има един човек, който не признава, че мораториумът е грешка. Това е Десислава Атанасова", подчерта той.

Според Божков е имало възможност да се запази цената за битовия потребител - което е основната цел на мораториума, като се увеличи производството на атомната електроцентрала за бита в частта "регулиран пазар".

Васил Велев за цените на тока: С мораториум или решение на парламента не става

Васил Велев за цените на тока: С мораториум или решение на парламента не става

Според него трябва да се действа, докато има екстремни цени

"Трябваше да се увеличи с едни 2 млн. мегаватчаса производството на атомната централа за бита, като едновременно с това се увеличи и цената на мрежовите услуги за операторите", уточни енергийният експерт. Тази мярка обаче щяла да провокира по-ниска ликвидност на свободния пазар и оттам - още по-високи цени на нерегулирания пазар, добави Начев.

Двамата са на мнение, че има заложени бомби в енергетиката от ГЕРБ, но те могат да се "обезвредят".