Очакваме газовата връзка Гърция-България да се въведена в експлоатация без повече забавяне, най-късно на 01.07.2022 г., за да може да получава количествата газ по Договора в пълен обем. Това заявяват от "Булгаргаз" в своя позиция, разпространена до медиите.

Дружеството посочва, че в случай на забавяне може да се стигне до санкции:

"Временните договорености за доставка с азерската страна изтичат на 30.06.2022 г. и в случай, че газопроводът IGB не бъде въведен в експлоатация до тогава, отново ще възникне рискът азерската компания да активира наказателната клауза по Договора и да усвои предоставената от "Булгаргаз" ЕАД и "Български енергиен холдинг" ЕАД банкова гаранция в значителен размер".

Сключените споразумения за азерския газ са изцяло в интерес на българската страна. С подписването им се изключва възможността азерската страна да активира наказателна клауза по Договора, отчитайки липсата на договорното трасе за доставка (газопровода IGB). В случай че такива временни споразумения не бяха подписани, "Булгаргаз" ЕАД щеше да заплаща санкции (десетки милиона долара месечно) по наказателната клауза, равни на стойността за договорените количества, без да ги получава.

Добрев: Новата власт работи, за да фалира "Булгаргаз"

Добрев: Новата власт работи, за да фалира "Булгаргаз"

Няколко посредници ще си разпределят газовия пазар в България, смята той

Споразуменията дадоха възможност на "Булгаргаз" ЕАД и българския пазар да получават природен газ от Азербайджан от първия ден на доставка по Договора и България да стане една от първите държави в Европа с доставки на азерски газ. Позицията на азерската страна винаги е била, че трасето за доставка съгласно Договора е само едно - газопровода IGB. Ако Договорът предвиждаше друго, азерската страна нямаше да влиза в дълги и тежки преговори и от самото начало на доставките (31.12.2020 г.) щеше да доставя пълния договорен обем през гръцката газопреносна мрежа, тъй като това би било изгодно за нея - през този период цената на азерския газ беше по-висока от тази на газа от други източници, посочва се още в съобщението.

Всяко отлагане на въвеждането в експлоатация на газопровода IGB поставя "Булгаргаз" ЕАД и България във все по-неблагоприятна позиция в евентуални нови преговори за доставка на алтернативния газопровод с азерската компания. И до днес "Булгаргаз" ЕАД не е информирано от проектната компания, изграждаща IGB, кога точно ще бъде готова гръцката газова връзка, заявяват още от "Булгаргаз".

ГДНП и ДАНС влязоха в "Булгаргаз"

ГДНП и ДАНС влязоха в "Булгаргаз"

Изземат се различни документи