Чакаме разрешение от руските спецслужби да видим реактора за втората атомна централа.

Оказва се, че руските спецслужби ще проучат нашите експерти преди да ги допуснат до реактора за АЕЦ Белене. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова в отговор на въпрос на News.bg има ли отговор от Атомстройекспорт на искането ни наши експерти да видят изработеното оборудване за втората централа.

Припомняме, преди време стана ясно, че никой не е виждал реактора, за който трябва да платим над половин милиард евро.

Очакваме от Атомстройекспорт да ни предоставят информация кога можем да видим това оборудване, подчерта министърът. Достъпът до заводите производители, както може би за всички е ясно, е доста специфичен, отбеляза още Теменужка Петкова. Лицата, които ще отидат на място и ще проверят, ще инспектират всъщност оборудването, трябва да преминат определен проучвателен режим, за да могат да бъдат допуснати там, поясни тя.

Проверката от руските спецслужби се налагала, защото информацията в завода е класифицирана.

Ще изпратим експерти с необходимите знания и умения, за да могат да идентифицират това, което е разписано в съответните сертификати за оборудването и да го сравним с това, което ще видят на място, увери Теменужка Петкова. Представители на властта едва ли ще отидат.

Иначе енергийният министър подкрепя създаването на анкетна комисия в НС за истината за АЕЦ Белене, както настояха реформатори. Обществото трябва да е наясно какво се е случило с този проект, каза Петкова.

Ако е необходимо, по думите й, да се създаде такава комисия, енергийното ведомство щяло да съдейства на законотворците.

Иначе тя не е притеснена от затоплените отношения между Русия и Турция в сферата на енергетиката. Припомняме, Петкова бе нашият представител на започналия вчера в Истанбул Световен енергиен конгрес, на който снощи Русия и Турция подписаха междуправителствен договор за реализация на газопровода „Турски поток“.