Авария като в Чернобил при WWR реакторите е невъзможна, категоричен е секретарят на "Булатом" Станислав Георгиев. По думите му, поуките от аварията в "Чернобил" са много. Създадоха се специални групи, които обследваха аварията, създадоха се редица документи - на ниво международна агенция, и на Европейска комисия. Дори само това, че документите се прилагат, е една от причините да не е възможно да се случи такава авария в нашата централа, смята Георгиев.

Повод за думите му е нашумелият филм "Чернобил". Според Георгиев филмът е предназначен за критика на съветската система за управление (аварията в АЕЦ "Чернобил" стана на 26 април 1986 г. - б.р.). От тази гледна точка - това е политически филм, който критикува тогавашната система в Съветския съюз, заяви секретарят на "Булатом" Станислав Георгиев. 

Определиха причината за Чернобилската авария

Определиха причината за Чернобилската авария

Облак с мощност 75 т тротилов еквивалент е имало над Череповец

Припомняме, Сдружението български атомен форум (Булатом) е учредено през юни 2001 г. Това е неправителствена организация, в която членуват инженерингови и строителни фирми, фирми доставчици на оборудване, физически лица - експерти в областта на ядрената енергетика.

Поради конструктивни различия на двата типа реактори - RBMK (Реактор с голяма мощност на канала) и WWR (ВВЕР) такава авария като в АЕЦ "Чернобил" не може да стане в нашата АЕЦ "Козлодуй", където работят блоковете 5 и 6. Причините са - основната разлика между двата реактора е в т.нар. положителен и отрицателен коефициент на реактивност, който се изразява в зависимостта между мощността на блока и температурата, категоричен е секретарят на Булатом.

33 години от катастрофата в Чернобил

33 години от катастрофата в Чернобил

В Украйна почетоха жертвите…

"При RBMK реакторите тази зависимост е положителна - с повишаване на температурата се повишава и мощността на блока. При WWR реакторите - с повишаване на температурата, се понижава мощността на блока. Това е основната причина. Ред други конструктивни особености - наличие на специална обвивка при WWR (ВВЕР) реакторите, която обхваща цялата активна зона на реактора и в случай на авария задържа каквото и да стане в тази зона. При RBMK реакторите такава обвивка не е била предвидена от проектантите", обясни Георгиев. 

Новият защитен саркофаг върху Чернобилската АЕЦ е 99% готов

Новият защитен саркофаг върху Чернобилската АЕЦ е 99% готов

Премина успешно 72-часови изпитания...

Има разлика и при аварийната защита, каза той. При RBMK защитите са активни, по проект е имало възможност оператор ръчно да управлява реакторите. При WWR реакторите такива възможности няма, ние имаме само активни защити, плюс пасивни защити.

При това активните защити в много случаи работят на пасивен принцип - при отпадане на напрежение защитата сработва моментално, обясни Георгиев. 

Проф. Касчиев: АЕЦ „Белене“ означава по-скъп-ток, риск от авария и трупане на ядрени отпадъци

Проф. Касчиев: АЕЦ „Белене“ означава по-скъп-ток, риск от авария и трупане на ядрени отпадъци

Площадката е сеизмично опасна…

Председателят на Агенцията за Ядрено регулиране Сергей Цочев припомни, че след аварията в Чернобил не е имало измервателни уреди.

"Нямаше гама спектрометри в районните инспекции по околната среда, нито в районните здравни инспекции. Тези, които имаше, се брояха на пръсти, а трябваше да бъдат измерени мляко, сирене, месо, зеленчуци - какво ли не още. Това беше направено. Това нещо е факт и то от много години", каза Цочев. 

ДБ: Подготвят почвата за държавни гаранции за АЕЦ "Белене"

ДБ: Подготвят почвата за държавни гаранции за АЕЦ "Белене"

"Белене" от десетилетия била централа за производство на лъжи и корупция

В България нямаше система за измерване на радиационния фон. За целта всяка сутрин от всяка община излизаше един човек с един прибор, измерваше, записваше си го и го докладваше по телефона - това беше системата. Сега вече от много години има национална автоматизирана система с 28 станции, където има детектори с различен диапазон. Информацията е публично достъпна, обясни разликите с 1986-та и сега, каза Цочев.

В Европа нямаше такава система за контрол на радиационния фон, а сега вече има около 4000 станции в ЕС. Това беше публично достъпни.

Като добавим мобилните телефони и интернет, широката общественост има пълен достъп до радиационната обстановка и последиците от една авария. След Чернобил не беше така, признава Цочев. 

И Северна Македония иска да строи АЕЦ "Белене"

И Северна Македония иска да строи АЕЦ "Белене"

Правителството на Заев анализира възможността за включване в проекта

В Чернобил и в Козлодуй нямаше тренажор - пълна реплика на управленския пул на реактора с всички бутони, монитори, където с компютри се симулират различни ситуации за обучение на оперативния персонал.

Такива ситуации с повишаване, понижаване на мощността, спиране на електрозахранването - всякакви, които може да си представите, днес са част от обучението на оперативния персонал. Сега по закон оперативният персонал е длъжен да преминава подобно обучение, заяви председателят на АЯР Сергей Цочев. 

Медведев потвърди пред Караянчева интереса на "Росатом" към АЕЦ "Белене"

Медведев потвърди пред Караянчева интереса на "Росатом" към АЕЦ "Белене"

Той е доволен, че България ще участва в в реализацията на разклонението на "Турски поток"

Припомняме, в началото на юни президентът Румен Радев обяви пред руската държавна агенция ТАСС, че строежът на втора атомна централа в България - АЕЦ "Белене" ще бъде завършен.

При посещението си в Русия председателят на 44-ия парламент Цвета Караянчева на срещата си с председателя на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация Валентина Матвиенко обяви, че иска да се реализира проектът за АЕЦ "Белене".

Въпреки това е голяма съпротивата срещу строежа на втора атомна електроцентрала, чийто изкоп по време на първия мандат на сегашния премиер Бойко Борисов бе наречен от него самия "гьол за 800 млн. лева".