Оптимисти сме за развитието на двустранните отношения между България и Русия. Това беше общото послание на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев по време на работна среща в Дома на правителството в Москва.

Руският премиер приветства работата по изграждането и разширяването на газовата инфраструктура в България и региона и изрази задоволство, че България ще участва в реализацията на разклонението на "Турски поток" и в транзита на газ.

Освен това той потвърди, че "Росатом" ще се включи в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене".

Караянчева благодари на Медведев за решението на казуса с възможността българските студенти да работят почасово в Руската федерация.

Да се реализира АЕЦ "Белене", поиска Цвета Караянчева

Да се реализира АЕЦ "Белене", поиска Цвета Караянчева

С "Турски поток" ще има реална диверсификация на доставките на газ, смята Караянчева

Председателят на парламента гарантира, че българската страна полага необходимите усилия за реализацията на проекта за изграждането на разклонението от "Турски поток" към България и Сърбия, което страната ни предлага да се нарича "Балкански поток".

"Проектът се изгражда по всички европейски изисквания и чрез свързването му с газов хъб "Балкан" ще гарантира стратегическата роля на България на европейската газова карта", подчерта парламентарният шеф.

Караянчева и Медведев обсъдиха възможностите за увеличение на стокообмена между двете страни и отбелязаха, че най-важното в отношенията между България и Русия са контактите между хората.

И пред Съвета на федерацията Караянчева говори за енергетика

И пред Съвета на федерацията Караянчева говори за енергетика

По думите ѝ България води политика насочена към гарантиране на енергийната сигурност