Българският публичен холдинг "Еврохолд" е третият потенциален кандидат за българските активи на чешката ЧЕЗ, съобщава БНР, цитирайки "Лидове новини".

От компанията обаче отказват да коментират слухове. Холдингът разпространи съобщение, в което се посочва, че "следвайки своята корпоративна политика и правила, "Еврохолд България" АД не коментира слухове или спекулативни информации, особено, когато това засяга трети страни".

По данни на общественото радио от централата на ЧЕЗ в Прага са заявили, че имат споразумение за конфиденциалност и очакват обвързващи оферти през април. 

Припомняме, за появата на трети кандидат се разбра миналата седмица, като информацията беше съобщена от Томаш Плескач от Надзорния съвет на дружеството.

Появи се и трети купувач за бизнеса на ЧЕЗ в България

Появи се и трети купувач за бизнеса на ЧЕЗ в България

"Инерком" и "Индия пауър" също остават в сделката

БНР допълват и че финансирането най-вероятно ще бъде осигурено от руски и английски банки.

От ЧЕЗ-Прага посочват, че докато не получат обвързващи оферти, не могат да коментират търговски преговори. Все още "Инерком" и индийската "Индия пауър" са потенциални купувачи на българските активи, съобщават от Прага.

След излизането на новината акциите на "Еврохолд" поскъпнаха с 5.71% на българската борса, като така пазарната капитализация достигна 345 милиона лева.
Дружеството се търгува и във Варшава.

За 2018 г. холдингът отчете приходи от 1.3 милиарда лева и нарастване на стойността на активите до 1.4 милиарда лева. Миналата седмица "Еврохолд" съобщи, че обмисля увеличаване на капитала. Предложението е да се емитират близо 80 млн. нови привилегировани акции, всяка с номинал 1 лв. и емисионна цена 1.95 лв. Увеличението на капитала на "Еврохолд" ще се счита за успешно, ако бъдат записани и изцяло платени поне 25.3% (20 милиона) от новите акции. При успех холдингът ще набере между 39 и 156 млн. лв.

Увеличаването на капитала трябва да бъде гласувано на 22 април тази година.

Първоначалната сума, за която се бяха споразумяли "Инерком" и ЧЕЗ за активите в България, беше 320 милиона евро.

Съдът отхвърли жалбата за забавяне на продажбата на ЧЕЗ

Съдът отхвърли жалбата за забавяне на продажбата на ЧЕЗ

Решението може да се обжалва в седемдневен срок

News.bg публикува пълната позиция на "Еврохолд" без редакторска намеса:

Във връзка със слуховете и спекулациите, които замесват името на Еврохолд България АД в потенциалната сделка за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България, ръководството на Еврохолд заявява следното:

"Следвайки своята корпоративна политика и правила, Еврохолд България АД не коментира слухове или спекулативни информации, особено, когато това засяга трети страни. Бихме искали да припомним на всеки, че Еврохолд е публична компания, чийто акции се търгуват на Българската и Варшавската фондова борса и като такава, тя спазва стриктно законовите разпоредби и правилата за разкриване и разпространение на корпоративна информация - процес, който се следи внимателно от финансовите регулатори.

Всяка една публикувана спекулативна непотвърдена информация би могла да повлияе на цената на акциите на холдинга и да увреди интересите на акционерите, включително миноритарните, като това би могло да се счита и за нарушение на законите, които регулират дейността на публичните компании. Еврохолд и нейните дъщерни дружества винаги са обявявали публично придобиванията си, използвайки всички съществуващи медийни канали и информирайки едновременно всички заинтересовани лица. Ако компанията и подразделенията й възнамеряват да реализират нови придобивания в бъдеще, те ще ги обявят публично и своевременно ще информират всички заинтересовани лица."

КЗК отново спира "Инерком" за сделката с ЧЕЗ

КЗК отново спира "Инерком" за сделката с ЧЕЗ

Окончателното й становище зависи от делото във ВАС