От електроразпределителното дружество за Северозападна България ЧЕЗ обявиха, че са готови за зимния сезон.

Имат на разположение 400 броя аварийни екипа, подсигурени с 400 автомобила, 100 броя кранове и вишки, един раг-таг за труднопроходими места, както и 12 броя "АТВ"-та и моторни шейни. Това информира народните представители от парламентарната комисия по енергетика Виктор Станчев, директор експлоатация и поддържане в "ЧЕЗ - Разпределение България".

ЕРП-тата – подготвени, зимата не би трябвало да ги изненада, докладва Добрев

ЕРП-тата – подготвени, зимата не би трябвало да ги изненада, докладва Добрев

Декларирали са пълна готовност за зимния сезон

Станчев заяви, че дружеството е стартирало подготовката за настоящия зимен сезон, непосредствено след края на миналия. Той обясни, че е извършена допълнителна термовизионна диагностика, като всички съоръжения са били заснети и проблемите били отстранени на 90%.

"Всички съоръжения, които подлежат на профилактика през 2016-та година, бяха заснети с ултразвукова диагностика", посочи Станчев. Извършено е прочистване на сервитутните зони на електропроводите със средно напрежение. 505 км са прочистените сервитути, като са отсечени над 72 000 дървета и оформени корони на над 12 000 дървета.

Извършена е подмяна на старата изолация на електропроводи, като 5200 са подменени с нови силиконови. Това гарантира намаляване на непланирани прекъсвания на електрозахранването.

271 разпределителни трансформатори са подменени. "През тази година има съществено намаляване на кражбите на трансформаторно масло", отчете Виктор Станчев. Той добави, че 210 000 метра са подменените проводници.

В момента се довършва работата по почистване на сервитутните зони с ниско напрежение, увери Станчев. Предстояла и подмяната на кабел в столичния квартал "Захарна фабрика", с което ще бъде осигурено стабилно електрозахранване на части от столичните квартали "Люлин", "Надежда", "Захарна фабрика".

Виктор Станчев заяви, че непланираните прекъсвания са с 24% по-малко в сравнение със същия период миналата година. "Смело мога да заявя, че всички нормативни изисквания, съгласно наредбите, са изпълнени, извършени са абсолютно всички обходи, регламентирани в наредбите", заяви още Виктор Станчев.

Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал също присъства за представянето на отчета на дружеството.