Електроразпределителните дружества декларират пълна готовност за зимния сезон. Това стана ясно от изслушването на представителите на дружествата пред депутатите от парламентарната комисия по енергетика.

Председателят на комисията Делян Добрев заяви, че от чутото става ясно, че всички са готови със зимната подготовка, изпълнили са си над 50% инвестиционните програми, което е висок процент за сектора.

Той посочи, че дружествата поемат ангажимент на 100% да изпълнят ремонтните програми до края на годината. "Би следвало да не ни изненада зимата", коментира още той.

ЧЕЗ готови за зимния сезон с 400 аварийни екипа и техника

ЧЕЗ готови за зимния сезон с 400 аварийни екипа и техника

Подготовката е започнала непосредствено след края на миналия сезон

Делян Добрев заяви, че през миналата година са инвестирани 19 млн. лв., а през тази още между 4 и 5 милиона лева за подмяна на въздушните линии с подземни линии. Кабелите са вкарани под земята, за да може на места, където има риск от падане на високи борове от по 30 метра, да няма опасност от аварии.

"Когато кабелите са под земята няма как да бъдат скъсани от падащи борове, така че инвестираната сума не е малка, десетки километри въздушни линии са подменени", коментира още той.

Подмяната е наложителна за електроразпределителното дружество в Югоизточна България - ЕVN, тъй като преди две години точно в района на Смолян се случиха големите аварии, които оставиха редица населени места без ток. "Чухме от дружеството, че са положили най-опасните въздушни линии под земята", каза още той.

"Всички заявяват готовност и с екипи за бързо реагиране при определени негативни обстоятелства", коментира Добрев.

Той изрази съжаление, че на заседанието на комисията не са присъствали представителите на БСП, които в сутрешните блокове на телевизиите настоявали парламентът да работи.
"При положение, че имаме важно заседание на комисията по енергетика, нямаме нито един от тримата представители на БСП в комисията по енергетика, които иначе много настояват парламентът да работи", каза още Делян Добрев.