"Един от основните приоритети в работата на настоящето правителство е развитието на инфраструктурата, в това число и на енергийната". Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на откриването на конференция "Стратегическа инфраструктура и инвестиции, България 2017.

Развитието на инфраструктурата ще интегрира България към енергийните пазари на съседните страни. То ще гарантира сигурността на енергийните доставки. Така ще се реализира и целта ни за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, смята Петкова.

Важен за интегрирането на българския енергиен пазар към съседните е и проекта за разширение на капацитета на газовото хранилище Чирен до 1 млрд. куб. м.

Хранилището в Чирен с двойно по-голямо количество газ от догодина

Хранилището в Чирен с двойно по-голямо количество газ от догодина

Дебитът на хранилището ще бъде увеличен двойно

България разполага с 2 765 км национална и газопреносна мрежа, която е изключително добре поддържана. "Всяка година инвестираме средства в нейната рехабилитация и модернизация, така че тя да е надеждна и функционална. Това предимство убеди колегите от Главна дирекция "Енергетика" на ЕК да разработим съвместно концепцията за изграждане на газоразпределителен център на територията на България, така че да получаваме природен газ от различни източници и да го транспортираме", каза министър Петкова.

Предстои провеждане на обществена поръчка за предпроектно проучване за газоразпределителния център "Балкан", за което "Булгартрансгаз" ЕАД получи 920 хил. евро европейско финансиране.

Според министър Петкова ще се разгледа и възможността природен газ да постъпва на входна точка Турция и да преминава през изходна точка Сърбия. За българското правителство е от изключително значение да се запази стратегическата роля на България и тя да се превърне в транзитен център за Европа, допълни Петкова.

Тя припомни, че през месец ноември 2016 г. в експлоатация бе въведена първата междусистемна газова връзка на България, а именно тази с Румъния.

Сега приоритетно работим за изграждането на интерконектора с Гърция. Това е стратегическа инфраструктура не само за двете страни, а и за региона на Югоизточна Европа и за Европейския съюз, подчерта Петкова.

Според нея трите нерешени проблема пред проекта вече са успешно приключени. Те са взимане на окончателно инвестиционно решение, провеждане на успешен пазарен тест и осигуряване на финансиране за проекта.

Освен полученото финансиране от ЕК в размер на 45 млн. евро, в няколко последователни бюджетни години българското правителство потвърждава държавна гаранция в размер на 110 млн. лв.

Разширяването на "Чирен" се бави умишлено, предупреди експерт

Разширяването на "Чирен" се бави умишлено, предупреди експерт

Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията намекна

Енергийният министър обясни, че финализират процеса за получаване на допълнително финансиране за проекта по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Ще разчитаме на европейската солидарност", обяви министър Петкова. Ще бъде обявена обществена поръчка за избор на строител за изграждане на проекта на стойност около 120 млн. евро. Предвижда се строителството да започне през първото тримесечие на 2018 г. Продължава работата и за завършване на проектите за интерконектори със Сърбия и Турция, каза още Петкова.

България разговаря с "Газпром" за излишния газ от "Турски поток"

България разговаря с "Газпром" за излишния газ от "Турски поток"

Не ставало въпрос за нов газопровод, а за търговски отношения

Електроенергийната инфраструктура е неразделна част от стратегическата инфраструктура, стана ясно от думите на Петкова. "Електроенергийният системен оператор" ЕАД получи над 30 млн. евро по Механизма за свързване на Европа и ще работи по изграждане на проекти, сред които и далекопроводът между Добруджа и Бургас. Това ще ни даде възможност Българската независима енергийна борса да се интегрира към борсите на съседните страни.

Изграждането на енергийна инфраструктура ще бъде заложено и в Енергийната стратегия на България за 2030 г. с хоризонт до 2050 г. За нейното разработване Министерството на енергетиката ще привлече всички заинтересовани страни. Това е стратегически за българската енергетика документ, не е само за едно правителство, а за десетилетия напред и следва да се приеме с консенсус, каза още Петкова.