Никой не прави нищо за решаване на проблемите на енергетиците. Времето си върви и България, както е тръгнало, ще остане без енергетика. И този ден не е толкова далече. Това заяви пред БНР председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Той подчерта, че има голямо напрежение в Мини "Марица Изток". Не само че няма да имаме въглища. Най-голямата опасност е за човешкия потенциал, допълни синдикалният лидер.

По думите му когато ликвидираш енергийната си независимост, поставяш системата под зависимост някъде отвън. Манолов посочи, че в определени части от денонощието вече внасяме над 40% от енергията, която потребяваме. Ние внасяме енергия от тези държави, които не членуват в ЕС. Те могат да произвеждат, защото не плащат данък "пържен вятър" - т.нар. квоти вредни емисии, и си произвеждат ток както си искат, цената им излиза и ни го продават, допълни той.

Красен Станчев: По-евтино е да внасяме ток и да развиваме алтернативи

Красен Станчев: По-евтино е да внасяме ток и да развиваме алтернативи

Шансът на Мариците сега е договаряне на дерогация

Лидерът на КТ "Подкрепа" коментира и протестите на земеделците. Манолов изтъкна, че нещата са сбъркани, но не се вижда политическа воля те да бъдат поправени. Според него европейската земеделска политика съдържа много недъзи.

Припомняме, че бе сключено споразумението след големия протест на миньорите, който затвори и АМ "Тракия" за няколко дни. Протестът тръгна от противопоставянето на т.нар. териториални планове в рамките на ПВУ и стигна до неясни претенции към Зелената сделка.

Пеевски препрати на енергетиците какво се прави по споразумението

Пеевски препрати на енергетиците какво се прави по споразумението

Той дава на социалните партньори отчет на Денков за становище и оценка