Получихме писмен отговор на министър-председателя за изпълнението на споразумението с енергетиците, даваме го на социалните партньори за становище и оценка, заяви съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, цитиран от пресцентъра на партията. От Движението за права и свободи припомнят, че Пеевски и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поискаха от премиера Николай Денков писмена информация за изпълнението на заложеното в споразумението, сключено между министър-председателя, министри, депутати и представители на синдикалните организации в сектор "Енергетика" на 3 октомври 2023 г. в Народното събрание.

По думите на Пеевски от подадената от Денков информация става ясно, че правителството работи активно за изпълнение на всяка една от точките в споразумението и ще продължи и да прави това и занапред, в тясно сътрудничество със социалните партньори.

"За постигане на пълна прозрачност и информираност на страните по споразумението и като гаранти за неговото изпълнение, ние ще разпратим отговора на премиера до всички участници в срещата и ще очакваме от тях коментар и оценка за напредъка на изпълнението", посочва съпредседателят на ПГ на ДПС.

Борисов: Пеевски беше моторът на споразумението с миньорите

Борисов: Пеевски беше моторът на споразумението с миньорите

Правителството не е искало да се среща с енергетиците

Той допълва, че са необходими решителни и отговорни действия за изпълнението на ангажиментите по този толкова чувствителен за работещите в сектор "Енергетика" и цялото общество въпрос.

"Занапред очакваме министър-председателят да продължи да ни информира ежеседмично за хода на изпълнението на споразумението" заявява още Делян Пеевски.

Припомняме, че миньори и енергетици излязоха на протест заради намерението на властта да изпрати Териториалните планове за справедлив преход на Европейската комисия. Те блокираха ключови пътни артерии в страната. В крайна сметка правителството и миньорите постигнага споразумение. Премиерът Николай Денков обаче бе категоричен. че Териториалните планове няма да бъдат изтеглени.