"Местните ресурси ще ни съдействат за повече енергийна независимост и по-добра ликвидност на борсата за търговия с природен газ." Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на посещение на сондажния кораб Noble Globetrotter II в Бургас, съобщиха от министерството. 

Енергийният министър и вицепремиерът Томислав Дончев се запознаха на място с предстоящите дейности по провеждане на проучвателен сондаж в блок "Хан Кубрат".

Според Дончев, предварителните проучвания в блока дават основание да се направи и сондаж, което е оптимистична перспектива.

Петкова е на мнение, че добивът в Черно море е една от най-реалните форми на диверсификация на източниците на енергийни ресурси.

Енергийната стратегия на страната очертава като една от основните перспективи либерализацията на пазара на природен газ и създаването на борса за търговия с газ.

Нямало достатъчно газ и нефт в блока "Хан Аспарух" в Черно море

Нямало достатъчно газ и нефт в блока "Хан Аспарух" в Черно море

Направеният сондаж показал ниска перспективност на находището

В изпълнение на тази стратегия "Булгартрансгаз" ЕАД вече регистрира дъщерно дружество "Газов хъб Балкан" ЕАД, което ще оперира платформи за търговия за нуждите на пазарите в рамките на газовия хъб.

Петкова подчерта, че се предвижда 49% от собствеността на това дружество да бъде предоставена на частни инвеститори - индустриални консуматори, оператори на газопреносни и газоразпределителни мрежи, лицензирани оператори на газови борси и други.