Разрешаването за износа на ток е грешка. Това мнение изказа пред БНТ председателят на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев, изразявайки разочарование от решението. Той смята, че това ще доведе до поскъпване на електроенергията.

Припомняме, че от Министерство на енергетиката съобщиха, че от 9 февруари износът на електроенергия от България се възстановява. Със заповед на служебния министър Николай Павлов се премахват ограниченията за износ на ток от страната ни. Промяната влиза в сила от 01:00 часа българско време (00:00 часа централноевропейско) на 9 февруари.

Възстановяваме износа на електричество

Възстановяваме износа на електричество

От 01:00 ч. българско време на 9 февруари...

Кирил Домусчиев определи решението като поредната глупост. Още в понеделник конфедерацията е входирала писма до премиера Огнян Герджиков и до енергийния министър, защото износът на ток отново ще доведе до скок на цената на борсата. Домусчиев е недоволен, че ще се стимулират чуждите енергетики, а в пиковите часове ще се налага отново да купуваме от Гърция. По думите му това е наша електроенергия, която ние ще си купуваме обратно на много по-високи цени.

"Далаверата е проста. Няколко човека, търговци на електроенергия, с по един компютър в офиса, без инвестиции и рискове, живеят на наш гръб", продължава да изразява недоволството си Кирил Домусчиев.

Той е категоричен, че в енергетиката няма никакъв контрол.

Домусчиев не виждал някой да е разследван за източването на язовирите. Рибата в няколко язовира измряла, всеки правел каквото си иска в енергетиката. По думите му зад цялата работа стоят търговци на електроенергия и ако някой тръгне да разследва, ще намери кой е отговорен.

Кирил Домусчиев коментира и концесиите, като по мнението му се нуждаем от модерен закон, който да бъде в полза на държавата. По неговото мнение, докато няма модерен закон, няма как да се изпълняват проекти с концесия. Законът е отишъл в кошчето за боклук.