През последните 4 години Министерство на енергетиката извършва регулярни проверки относно готовността на електроенергийните предприятия за работа при есенно-зимни условия. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти.

Тя взе участие в откриването на пресконференцията "Енергийна и градска киберсигурност".

В момента също тече такава проверка, а според първоначалните резултати от нея системата е стабилна, а енергийните предприятия са в много добро състояние. Те имат необходимата техническа готовност да посрещнат падането на температурите.

Към настоящия момент се извършват проверки в 3-те ЕРП-та и в Електроенергийния системен оператор ЕСО. Министър Петкова разполага засега само с първоначални данни, тъй като проверката продължава.

7 компании искат да строят АЕЦ "Белене"
Обновена

7 компании искат да строят АЕЦ "Белене"

Скептицизмът е разсеян според Теменужка Петкова

Енергийният министър посочи още, че продължава да се търси възможност за прекратяване на дългосрочния договор за изкупуване на електрическа енергия с "Контур Глобал", а причина за това са резултатите от икономическите анализи.

Теменужка Петкова отбеляза и подобряващото се финансово състояние на ТЕЦ Марица-Изток 2.

В изявлението си пред журналисти енергийният министър заяви още, че процедурата за АЕЦ "Белене" е на етап заявление за участие за избор на стратегически инвеститор.

"Сега се прави анализ, до края на месец ноември ще бъде готова кратката листа с компаниите, които може да се водят преговори. Към тях ще бъде подадена покана за предоставяне на обвързваща оферта и след това ще започнат и преговори по същество", обясни Теменужка Петкова.