Няма кардинално решение с цената на тока. Ситуацията в близките години ще бъде, ако не същата, то много близка до тази. За това предупреди енергийният експерт Васил Начев пред БНТ.

Начев добави, че когато цената на тока в Европа е висока, няма как в България да е по-ниска. Две неща би трябвало да се фиксират за цената на тока - грешната политика и картата на Европа, която ще продължи да изглежда така, както тази зима, още няколко години. Има дебалансиран енергиен пазар и всяка година ще има подобна картинка, очаква Начев.

Той посочи, че се води сбъркана политика, пряко отговорна за настоящата ситуация. Крайно време е да се вкара екзистенциалният минимум кой заслужава подкрепа и на какви нива, настоя Васил Начев и добави, че по този начин всеки ще знае как да си направи сметката.

"Ако всички потребители бъдат пуснати на свободния пазар... не мога да намеря точната дума", каза Начев.

Василев: Има механизми, за да не допуснем скок на цената на тока

Василев: Има механизми, за да не допуснем скок на цената на тока

Но трябва да бъде обсъдено с министъра на енергетиката и с КЕВР

Той бе категоричен, че всички временни мерки трябва да бъдат съобразени, в противен случай ще получим санкции - това е ребусът. Това, което може да бъде свалено от цената на тока, вече е направено от КЕВР. КЕВР не може да реши въпроса, защото е просто един регулаторен орган, който със задълбочени анализи казва колко реално би трябвало да струват токът и парното, посочи Начев.

Той е на мнение, че трябва да се търсят балансиращи мощности, а не базови мощности.

Другият енергиен експерт, който присъства в студиото на БНТ - Явор Куюмджиев, заяви, че приказките за износ на ток и спекула с цената на тока не са верни.

Нинова: Гарантирам, че ще спрем повишението на тока за бита от 1 януари

Нинова: Гарантирам, че ще спрем повишението на тока за бита от 1 януари

Новата власт е решена и да продължи мерките за подпомагане на бизнеса

Принципните решения за цената на тока са на европейско ниво, а за България могат да се предприемат действия, които да намалят цената на електроенергията за бизнеса за малък период от време, обясни Куюмджиев.

Той е на мнение, че новото правителство няма да позволи да се излезе от свободния пазар. По думите му има няколко причини за високата цена на тока - високата цена на природния газ, зелените сертификати, отказването на Германия от ядрената енергия.

Според Куюмджиев няма друг избор освен изграждането на нови атомни централи. Той не е съгласен, че трябва да се търсят балансиращи мощности, а не базови такива. "Единственият източник на евтина електроенергия е атомната и ако бяхме достатъчно разумни да построим "Белене", сега щяхме да печелим колосални суми", категоричен бе Куюмджиев.

От КЕВР предвиждат поскъпване на тока за бита с 11,5% от Нова година

От КЕВР предвиждат поскъпване на тока за бита с 11,5% от Нова година

За София поскъпването ще е около 30%

анкета

Каква е първата задача на кабинета?

Виж резултати

Да спре инфлацията 20.1%

Да намали цената на тока 14.1%

Да изготви бюджета за 2022 г. 28.3%

Да отмени зеления сертификат 17.1%

Да си гласува коледни бонуси 20.4%