Цената на тока и проблемите в енергийния пазар застрашават националната сигурност. Това заяви бившият директор на НЕК Петър Илиев.

Припомняме, в петък, 2 август 2019 г., с решение на Съвета на директорите (СД) на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД беше извършена промяна в ръководния състав на "Национална електрическа компания" ЕАД. На мястото на Петър Илиев, като член на СД и изпълнителен директор на НЕК, застана Иван Йончев.

На практика в България има излишен ток, а ние страдаме от липсата на ток, посочи бившият шеф на НЕК. Илиев каза още, че електроенергията се субсидира от всички, а голяма част от парите се изнасят неоправдано, а това пък застрашава пазара на енергията. Днес 2 млн. български лева излизат от България, 13 млн. мегаватчаса енергия е изнесена от страната, но тя е субсидирана с над 1 милиард лева. 

Той увери, че е работил в интерес на НЕК, а другите не били свикнали на работят в такива условия.

Запитан има ли действително манипулации на борсата, Илиев заяви, че правилата са такива, че няма правила и всеки продава на себе си. Той призова журналистите да погледнат сделките на електроенергия и това кой е купувал електрическа енергия под себестойност. Според Петър Илиев последните предложения за промени не разрешават този проблем.

Васил Велев: Има признаци на организирана престъпна група в енергетиката

Васил Велев: Има признаци на организирана престъпна група в енергетиката

При такъв НЕК не ни трябват врагове и конкуренция

Петър Илиев заяви, че оставя НЕК в много добро състояние, на печалба от близо 4 милиона лева. Според него обаче това са критични усилия, тъй като има сериозен натиск върху държавните предприятия. По думите му, "когато никой не иска нещо, то се хвърля в държавните предприятия. В последните три години единственото предприятия на което е свалена цената на енергията".

Затова и според Петър Илиев трябва да се носи наказателна отговорност при управлението на държавните предприятия. "Когато едни работят на загуба - то винаги има виновни", заяви Илиев и макар и да не посочи конкретни имена, изброи - КЕВР, Министерство, Министерски съвет. Там трябва да се носи наказателна отговорност, според него.

Петър Илиев заяви, че върху него не е оказван директен натиск, но са правени опити. Това, по принцип се прави от отделни търговци и от по-висше стоящи, и то преди всичко чрез цени."Има доста фирми, както и търговци, които не са свикнали да работят при тези (пазарни, бел.ред.) условия - искат чрез натиск и административни мерки да се постигат по-ниски цени", обясни Петър Илиев.

Бившият шеф обвини основно за състояние на електрическия пазар съществуването на борса и начина на изкупуване на енергия от ВЕИ и заяви, че е ядосан заради реплика, която чул от страна на чужда фирма, че ще изкупят тока, а след това ще ни продават и свещите. Илиев обаче не пожела да посочи имено на фирмата, единствено даде информация, че това е фирма, която купува на борсата наша електроенергия.

По-късно пред журналисти Петър Илиев заяви и подозренията си, че премиерът Бойко Борисов не е напълно наясно какво се случва в енергетиката.

Васил Велев: Има признаци на организирана престъпна група в енергетиката

Васил Велев: Има признаци на организирана престъпна група в енергетиката

При такъв НЕК не ни трябват врагове и конкуренция

Припомняме, че в събота Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) обявиха, че подават сигнал за нарушенията в сектор енергетика в деловодството на Главна дирекция "Конкурентоспособност" на Европейската комисия и Агенцията за сътрудничество между регулаторите на енергия (ACER). Това е същият сигнал, изпратен на 22 юли и до Комисията за защита на конкуренцията - КЗК, с който искат комисията да разследва "действия на група участници на свободния пазар на електрическа енергия, които с поведението си по недопустим начин нарушават принципите на свободно договаряне и конкуренция, залегнали в българското законодателство". 

Работодателите в последните месеци не веднъж повдигаха въпроса за манипулации на цените на електрическа енергия на борсата в сегмент "Ден напред" и искаха да се вземат спешни мерки. Шефът на АИКБ Васил Велев публично обвини НЕК, че действа като организирана престъпна група.

Петър Илиев отхвърли обвиненията и се опита да обясни действията на НЕК.

Работодателите искаха не веднъж и оставката на шефа на НЕК Петър Илиев и въпреки че той вече веднъж си я подаде, тя не бе приета от Управителния съвет на БЕХ. 

Работодателите предупреждават за хроничен недостиг на ток за бизнеса

Работодателите предупреждават за хроничен недостиг на ток за бизнеса

Българските предприятия получават най-скъпата електроенергия в цяла Европа, негодува АОРБ