Етажната собственост вече може сама да избира процента сградна инсталация, без да е нужно да иска предложения от топлинния счетоводител. Интервалът е между 20 и 40%. Това обясни заместник изпълнителният директор на "Топлофикация-София" Боян Паунов пред БНТ по повод новата Наредба за топлоснабдяване.

По негови думи формулата, с която се изчислява сградната инсталация, е прецизирана, като са взети предвид и предложения на неправителствени организации.

Наредбата предвижда и въвеждане на досие на всяка абонатна станция. То ще бъде поставено в самата станция и в него ще бъдат посочени повредите, които са били отстранявани, автоматиката и извършващите се настройки. Досието е задължително и ще се прави от топлопреносното предприятие.

Граждани недоволстват, че са изключени от промените в Наредбата за топлосабдяването

Граждани недоволстват, че са изключени от промените в Наредбата за топлосабдяването

Мнозинството в работната група е на монополистите

Паунов поясни, че освен това се променят сроковете за отчет на уредите при годишно изравняване, които досега са били уредени в договорите между топлопреносното предприятие и фирмите за дялово разпределение. Новата наредба предвижда отчет на всички уреди до 10 юли, а до 15 юли - предаване на изравнителните сметки на всички клиенти.

Паунов обясни, че за разлика от преди, когато изравнителните сметки са се предавали на упълномощеното лице, те вече ще се предават на всеки клиент индивидуално.

Шефът на "Топлофикация София" отрича дружеството да е спряло да плаща задълженията си

Шефът на "Топлофикация София" отрича дружеството да е спряло да плаща задълженията си

По думите му се очакват 10 млн. лв. от изравнителни сметки

Относно дълговете на "Топлофикация-София" зам. изпълнителният директор посочи, че те са два вида - разсрочени с БЕХ и текущи към "Булгаргаз".

Според Паунов финансовото състояние на дружеството било "нормално". По негови думи извънсъдебните споразумения с длъжници се увеличават.

Паунов изрази мнение, че възможността за купуване на природен газ от различни доставчици може да доведе до по-ниска цена на топлинната енергия.