Задължително участие на Европейската комисия (ЕК) в преговорите за газовия хъб с Русия поиска министър-председателят Бойко Борисов по време на газовата конференция във Варна.

Причината за това искане е, за да е ясно, че проектът ще се случи по европейските правила, а няма няколко месеца след старта на разговорите да дойде едно „писъмце”, с което Брюксел да ни уведоми, че стартира процедура по „инфрийджмънт” (бел. ред. наказателна процедура).

Хъбът "Балкан" е за целия регион, хвали проекта Томислав Дончев

Хъбът "Балкан" е за целия регион, хвали проекта Томислав Дончев

Това е територия за сблъсък на конкурентни доставчици

България няма да бъде превърната от основен транспортьор на газ в региона в клиент - имаме огромни инвестиции в газопреносни системи, закани се Борисов. Като част от Европа и част от Европейския енергиен съюз предлагаме план, който да е работещ и не е срещу никой, увери той.

Премиерът сравни ситуацията с енергетиката в ЕС с бежанския проблем пред стария континент. „В енергетиката се получава като при бежанците. Имаме нужда от нова перспектива”, смята Борисов.

До 1,5 млрд. евро нужни за газовия хъб "Балкан"

До 1,5 млрд. евро нужни за газовия хъб "Балкан"

"Булгартрансгаз" е разглеждал варианти за повече от една тръба

По думите му страната ни, заедно с Гърция и Италия, е понесла най-много тежест от бежанския поток и сега Европа ни била длъжна с подкрепа за хъба. България има стратегическо положение да събира отвсякъде газ, посочи премиерът.

„С Путин това се договорихме, че в момента в които ЕК каже, че може, „елате при нас и ние ще преценим дали ни е сгодно”, обясни Бойко Борисов. Трябва да водим преговори за максимални количества газ, подчерта той. За България е изгодно тук да се търгува газът и да транспортираме газ по нашите газови магистрали, каза още Борисов. Мисля, че това, което казвам, е в унисон и с Европейската комисия, и с Русия - частен проект на тръбопровода в България, обясни той. 

Министър-председателят имал лично уверение от Жан-Клод Юнкер, че газовият хъб „Балкан” ще се реализира. Преди година, както той си спомня, идеята за хъб звучала далечно. Сега говорим за реалните проблеми, доволен е Борисов. Премиерът вярва, че варненската конференция ще даде старта на хъба „Балкан”.