"Газпром" е една от възможностите и те ни дължат доставки на газ. Това може да бъде решение само при удовлетворяване на нашите условия - разсрочване на доставките през целия отоплителен сезон и по-добри цени.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти по актуалните проблеми с доставките на газ. Коментарът си той направи, след като участва в официалната церемония по откриването на учебната академична година във Висшето училище по телекомуникации и пощи.

Колко месеца се водят преговори за тръбна газ, колко месеца предишните правителства са водили преговори с "Газпром", запита Радев. Ако има някакво развитие по договорите с руската компания, медиите щели да бъдат уведомени. Правителството работи интензивно по всички останали възможни източници, пътища, начини за доставка на природен газ с надеждни гаранции за доставките и с поносими условия и цени, уточни държавният глава.

Той посочи, че първо трябва да се гарантират и слотове за газ, защото за да има отворен прозрачен конкурс най-сетне за доставка на втечнен газ, който да се отвори към всички доставчици отвсякъде, трябва да има преди това гарантирани слотове.

За появилите се спекулации, че в България ще се ограничава улично осветление и ще има режим на ток и така нататък, Радев иска да е ясно едно, че докато има служебно правителство това няма да стане. "България е производител на електрическа енергия, България е износител на електрическа енергия и българите няма да стоят на тъмно", увери Радев.

Росен Христов в Брюксел обсъжда пестенето на ток от улични лампи и осветяване на сгради

Росен Христов в Брюксел обсъжда пестенето на ток от улични лампи и осветяване на сгради

За по-сериозни мерки очаква по-конкретни цифри

Той посочи, че Европа се опитва да предотврати социалното напрежение през зимата и да се гарантира политическо спокойствие за сметка на жертването на пазарните механизми чрез въвеждане на мерки (таван на руския газ), които са познати от едно по-далечно минало и с огромни компенсации. За тази зима компенсациите ще бъдат добре дошли за европейските граждани, но са с непредвидими последици за пазара, за европейската икономика, за нейната конкурентоспособност. Те ще останат да тегнат на следващите правителства и поколения, изтъкна Радев. Основната задача на служебното правителство не е да ограничава потреблението и производството на електроенергия, което е сигурен път към стагнация и забавяне и забавяне икономическия растеж. Основната задача е да търси най-евтините суровини и да предоставя най-добрите условия за бизнеса и гражданите ни, които са най-бедните в ЕС, каза Радев.

За преговорите с шефа на "Лукойл" за по-ниските цени на горивата, Радев заяви, че това е началто на един процес от мерки, който изисква време, което да е постоянна тенденция. Три десетилетия след началото на демократичните промени, в България все още има политици, които са готови да жертват икономиката и благосъстоянието на хората в името на идеологията, възмутен е президентът.

Според него нито бизнеса, нито хората могат да търпят такива експерименти, нито да плащат цената на нечии зависимости.

Радев е учуден, че има политици, които с лекота говорят, че липсата на газ и неговите непосилни цени не са проблем за топлофикациите - щели да минат на мазут. Президентът призова медиите да питат политиците откъде и как ще дойде този мазут, кой ще го произвежда, кой ще го внася, на каква цена и на какви условия, имат ли топлофикациите очистителните необходими инсталации? Вие трябва да питате политиците как ще се отрази на производството на горива в България и на самия пазар решенията на предишното правителство за ограничаването на износа на петролни продукти, с произход от Русия? Как ще се отрази целият процес оттук нататък на дерогация и на ембарго на руския петрол, който идва безпрепятствено, директно, пресичайки Черно море. За в бъдеще, когато влезе в сила това ембарго, ще трябва съвсем нови промени в доставки, ще трябва преминаване през проливите, но колко се чака, при какви условия, какви нови огромни складови наличности са необходими, продължи да пита Радев.

За обмена на ток срещу газ говори Никола Стоянов с азерския икономически министър

За обмена на ток срещу газ говори Никола Стоянов с азерския икономически министър

Коментирани са и нови сфери за засилване на търговско-икономически отношения

Той настоя още да се знае за всички усложнения в процеса - дали България изобщо ще има рафинерия, дали ще остане производител на горива или дали в перспектива ще ги внася. Сега е времето да задавате тази въпроси на политици, които имат амбицията да управляват, подчерта Радев и апелира политиците да вдигнат погледа си малко над ежедневните злободневни и политически нападки. Веднага след изборите политиците ще се сблъскат с тези проблеми и неспособността им да ги решават, ще се плащат от всички български граждани, категоричен бе Радев.

Той не пропусна да поздрави служебното правителство за последователните усилия за овладяването на инфлацията в страната. Може би сте видели, че цената на бензина вече е под три лева на бензиностанциите на "Лукойл", доволен Радев. Намаляването на цената на горивата, намаляването на цената на газа за следващия месец с 30% са реални резултати, постигнати с усилия и много работа, изтъкна президентът.

Румен Радев добави, че когато едно правителство работи в интерес на бизнеса и хората, резултатите са налице.