Обсъждахме и подкрепихме моментално да се въведат мерки за пестене на електроенергия, които не изискват инвестиции и сериозни организационни промени. Това е включително в някои късни часове да се изключва част от уличното осветление, например осветяване на сгради. Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов пред журналисти след извънредно заседание на Съвета по транспорт, телекомуникации и енергетика в Брюксел.

Той допълни, че става въпрос мерки, които повечето компании от частния сектор между са прилагали през годините с цел оптимизиране на разходи и печалба, сега да се внедрят на национално ниво.

"Всички други мерки, които биха дали резултат, за съжаление изискват някакви по-сериозни структурни и инвестиционни стъпки, така че за момента това по-скоро бихме го подкрепили, но то едва ли ще даде ефект буквално в следващи месеци, както се очаква. Тоест тук се търсят мерки, които незабавно биха дали някакъв ефект", каза още Росен Христов.

Москва предупреждава Запада: Таван на цените на руските петрол и газ ще ви унищожи

Москва предупреждава Запада: Таван на цените на руските петрол и газ ще ви унищожи

ЕС обяви, че е в енергийна война с Русия

По думите му на днешния Съвет "Енергетика" са обсъдени редица мерки, свързани основно със стабилизация на пазарите на газ и енергия в Европа, както и с готовността на всяка държава да посрещне отоплителния сезон, като е разглеждана стабилността на доставките на газ и други енергийни източници.

"Мерките, които бяха обсъждани, всъщност са по-скоро направления, тъй като там няма конкретика откъм таван на цени и други такива. Така че, бяха приети като инициатива", посочи Христов. Той обясни, че страната ни ги поддържа с ясното становище, че преди да станат те задължителни, трябва да са подкрепени с анализи и калкулации, така че да се види дългосрочния и краткосрочен ефект върху всяка държава.

ЕС ще предложи таван на цените на руския газ

ЕС ще предложи таван на цените на руския газ

Фон дер Лайен иска и намаляване на потреблението на ток в пиковите часове

"Какво означава таван цената на газа - това е таван, който никоя европейска държава, никоя европейска институция няма да купува газ на по-висока цена или ще купуваме, но ще има някакъв компенсаторен механизъм за потребителите? Какъв е таванът - едно, 1000 евро? Тоест, без тази конкретика ние не можем да вземем някаква позиция, която е тази - да, приемаме тази инициатива, понеже вероятно може да доведе до стабилизация на пазара, но не можем в момента да кажем твърдо да, прилага се като закон. Тоест, когато видим конкретните цифри и конкретните доказателства зад нещо. Тогава ще можем да вземем вече и ние нашата конкретна позиция. За момента просто подкрепяме инициативата. Отчитаме, че има спешност, защо наистина пазарите просто излязоха от контрол. Индустрията се задъхва с високите цени и също и с нестабилността, защото не могат да прогнозират каква ще е цената утре. Така че, има елемент на спешност, има елемент на правилна посока, в която върви към спестяване, таван на цени, ликвидност на пазарите. Просто трябва да видим какви точно ще бъдат конкретните мерки с конкретните цифри, за да кажем вече да или не на финалния етап", уточни енергийният министър.

Според него налагането на таван на електроенергията от ВЕИ и от атомна енергия също трябва да бъде много добре преценено. Той добави, че за момента не са направени необходимите анализи по отношение на ефекта в момента, но и в дългосрочен план.

"По принцип аз съм за локализирани мерки, тоест - мерки, които са еднакви за всички държави в ЕС рядко дават най-добрия ефект", отбеляза Росен Христов.

Росен Христов: Студена зима не ни чака, има алтернативи за доставки на газ

Росен Христов: Студена зима не ни чака, има алтернативи за доставки на газ

От 1 октомври интерконектора с Гърция ще влезе в експлоатация

Той обясни също, че служебното правителство не може да въвежда нови форми на подпомагане за бизнеса у нас, без да та бъдат одобрени от Народното събрание под формата на закон.

Христов каза още, че по отношение на "Газпром" продължаваме да се опитваме изрядна страна по договора, като целта е евентуално възобновяване на доставките, както и да сме в добра позиция при евентуален арбитраж.

"Както вече предполагам знаете, цената за октомври на газа се очаква да е значително по-евтина, основно във връзка с това, че заработва интерконектора. Ние сме в последния стадий на преговори с доста източници на газ, различни от "Газпром Експорт", където договаряме цени, които ще бъдат под тези на доставките от септември, които бяха договорени от предишното правителство. Така че, затова съм силен оптимист, че ще има намаляване на цената на газа, включително от месец октомври", заяви министърът на енергетиката.