Битовите потребители ще могат да разсрочват сметките си. Това обяви министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова след заседание на Министерски съвет. Тя обясни, че начинът на разсрочване ще зависи от всяко едно електроразпределително предприятие.

"За мен е важно, че те имат разбирането, че подходът трябва да бъде именно този. Съгласиха се с нас - не сме имали никакви проблеми по отношение на това", подчерта Петкова.

Става въпрос за декемврийските и януарски сметки, когато се отчете рекордно потребление на ток за последните 20 години. Като цяло над 12% е ръстът на потреблението спрямо предходната година на битовите потребители.

Властта проверява ЕРП-тата

Властта проверява ЕРП-тата

Заради рекордното потребление на ток

Теменужка Петкова обяви още, че Министерство на енергетиката, съвместно с КЕВР, от днес стартират проверка в трите електроразпределителни дружества. Обект на проверката били сметките на битови потребители, граждани, за да се види правилно ли са определили сметките.

"Ще бъде извършена проверка и на техническите съоръжения. Вчера проведох разговор с ръководствата и на трите електроразпределителни дружества по отношение на това как трябва да се действа в тази ситуация с оглед по-високите сметки, които ще трябва да бъдат платени от българските граждани. Имам уверението от ръководството и на трите електроразпределителни дружества, че подходът, който ще приложат, е да бъде дадена възможност на потребителите да разсрочат своите сметки", каза още тя.

По думите й ще бъде дадена възможност за реакция при всеки един сигнал и съмнение по отношение достоверността на сметките.

"Българските граждани трябва да бъдат спокойни", увери Петкова.

Тя каза още, че всичко по отношение на техническата изправност на уредите ще бъде под непрекъснатия контрол на държавата. ЕРП-та също проявяват необходимото разбиране, каза още министърът в оставка. По думите й всички трябва да бъдат спокойни по отношение на този процес.