Трябва да направим всичко възможно да възстановим нормалните газови доставки от "Газпром" поне в рамките на договора, който действа, но имаме и редица други възможности. Това заяви енергийният експерт Иван Хиновски пред БиТиВи.

По думите му седемте танкера с газ биха дали сериозна глътка въздух като диверсификация на доставките от синьо гориво. Винаги може да имаме проблеми с "Газпром", но и винаги трябва да имаме други източници на доставка на газ, настоя Хиновски и добави, че инфраструктурата за влизане на газ у нас продължава да е сериозен проблем. 

Иван Иванов: Енергетиката изпитва изключителни трудности

Иван Иванов: Енергетиката изпитва изключителни трудности

Булгаргаз и правителството закъсняха с търсенето на решение за осигуряване на газ

Според мнението на Хиновски ЕК не се справя с енергийната криза. Те не правят нищо за допълнителните доставки на газ. България би могла с Италия да договори част от квотите на газ за италианската страна, да влязат и в България. Това може да го направи служебното правителство, посочи той.

Ако се повиши цената на газа с 60%, каквато е заявката на "Булгаргаз", с минимум 40% трябва да се повиши цената на топлинната енергия, предупреди Хиновски.

"Някъде около 20% лично бих очаквал да се повиши цената на топлинната енергия, ако се вдигне цената на газа с 60% - неизбежно е", добави той. 

КНСБ иска минимална заплата от 800 лв. от октомври

КНСБ иска минимална заплата от 800 лв. от октомври

Вероятно ще се наложи и актуализация на бюджета