"Бял поток" заобикаля България. За това алармира лидерът на АБВ Румен Петков на брифинг. Страната ни губи приходи и стратегическото си значение в сектора, според него.

Драматизмът в случая има конкретни финансови измерения, убеден е той. Според него трябва да доставяме руски газ за Европа през нашата територия. Вина за загубите, които търпи страната ни, са на правителството, по думите му. Европа гледа с недоверие на нас, опасява се още Румен Петков.

Любомира Ганчева припомни, че проектът ще докарва газ от Туркменистан за цяла Европа. И той заобикаля страната ни. Това е проект с мащаб 20 милиарда кубични метра газ, изтъкна тя. За този проект се харчат европейски пари и ЕС го е признал за приоритетен.

Договаряме газ и от Туркменистан

Договаряме газ и от Туркменистан

Условието обаче е да изградена инфраструктура

Европа не вярва, че на България може да се разчита за големи проекти, смята Ганчева. В момента всички велики сили се опитват да заобиколят България, опасява се тя. "Защо всички енергийни проекти заобикалят България?", недоумява Ганчева. Даваме правото на Турция да е газоразпределителен център на Европа, опасява се още тя.

От АБВ виждат немощ на последните няколко правителства. Те са притеснени от негативния ефект от публикациите в британската преса за починали у нас туристи от легионела. От партията искат да се вземат мерки срещу бактерията, причиняваща заболяването.

Работодатели искат България да е разпределител в проекта "Бял поток"

Работодатели искат България да е разпределител в проекта "Бял поток"

Притеснени са, че Туркменистан ускорено придвижва проекта "Бял поток", заобикаляйки България