Ефектът от поевтиняването на газа с 47% ще бъде временно спиране на тренда на инфлацията. Това заяви енергийният експерт и бивш депутат от ИТН Иван Хиновски пред БиТиВи.

Има насищане на пазара на втечнен газ и интензивно се строят терминали, и Хиновски не очаква промени, а леко политическо поевтиняване на топлинната енергия от Нова година.

КЕВР намали с още 46 ст. цената на "Булгаргаз" за природния газ

КЕВР намали с още 46 ст. цената на "Булгаргаз" за природния газ

Синьото гориво през ноември поевтинява с 47% до 123,01 лв./MWh

Според него спрямо цените в момента най-изгодни за отопление през зимата ще са инверторните климатици. Това е най-достъпното и най-изгодното в момента, изтъкна Хиновски.

Хиновски добави, че има тенденции за поевтиняване и на цените на тока.

Той посочи, че има начини да се повлияе и в търговските отношения между "Литаско" и "Лукойл". Не може да се влиза като слон в стъкларски магазин и да се изземват печалби, смята Хиновски и добави, че има много механизми, по които държавата да поеме бранша на горивата.

Служебният кабинет внася в НС комплексни мерки за поевтиняване на горивата

Служебният кабинет внася в НС комплексни мерки за поевтиняване на горивата

Българската икономика се движи много стабилно, уверява Никола Стоянов

Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията не вярва скоро да има чувствителна промяна в цената на топлинната енергия, въпреки че газът поевтинява с 47%. Хранилищата са почти пълни до максимална степен, което позволява да се спестява газ, но когато започне отоплителният сезон, тенденцията ще се обърне поради липсата на доставки на газ от "Газпром", посочи Владимиров.

Той очаква от догодина - първото тримесечие на 2023 г. да има поскъпване на синьото гориво. Дългосрочното решение на проблема е енергийна ефективност. Ако хората използват стари уреди, техните сметки ще скочат и това ще доведе до социално недоволство. Държавата трябва да образова хората как да спестяват средства и да инвестират повече в енергийна ефективност, настоя Владимиров.