КЕВР не вижда обективни обстоятелства за драстично повишение на цените на тока за бита от 1 юли, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов след днешното заседание на регулатора, съобщава БНТ.

Иванов коментира твърдения на работодателските организации, че спекулативно високите цени на енергийния пазар, достигащи до 120 лв. за мгвт/ч, ще принудят КЕВР да увеличи и цената за домакинствата между 15 и 30 на сто, вземайки ги за референтни. Иванов отчете, че към вчерашния ден, средната цена на енергията на свободния пазар е 75 лева.

Бизнесът вижда икономическа шизофрения в българската енергетика

Бизнесът вижда икономическа шизофрения в българската енергетика

България има администрация да управлява целия свят

Той определи тези твърдения като спекулативни и призова бизнеса да не провокира неоснователни страхове сред българското общество. Според него най-рано за промяна на цената може да се говори от края на март, когато бъдат подадени заявленията на участниците на пазара.

Посочи, че с готвените промени в Закона за енергетиката, които до дни трябва да бъдат публикувани за обществено обсъждане, регулаторът ще получи разследващи функции.

Министър Теменужка Петкова призова бизнеса да подаде сигнал до Комисията за защита на конкуренцията и обеща, че ако бъдат констатирани нарушения, виновните ще бъдат наказани. 

Токът за бита няма да поскъпва, увери Петкова

Токът за бита няма да поскъпва, увери Петкова

Единственото дружеството с отрицателен финансов резултат е "ТЕЦ Марица изток 2"