Междуведомствена група ще изготвя критерии по сделката за покупката на активите на ЧЕЗ у нас.

Групата е създадена със заповед на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

По думите на Иванов групата няма да включва само представители на КЕВР, а и такива на другите заинтересовани институции, които имат отношение към реализирането на такова становище.

"Още тази седмица започват заседанията и бъдете сигурни, че тази работна група ще изготви критерии, които са обективни, и което е много важно - които трябва да норма в прилагането на закона. Защото оттук нататък тези критерии, които трябва да бъдат неутрални по отношение на купувач, на продавач и на конкретна сделка, ще бъдат прилагани и за всички бъдещи сделки от такъв характер", заяви Иванов след обществено обсъждане за новата цена на природния газ от 1 юни.

Очаква се критериите за сделката с ЧЕЗ да бъдат готови до 2-3 седмици.

"Еврохолд": Цената на тока не зависи от нас
Обновена

"Еврохолд": Цената на тока не зависи от нас

Дружеството, купило ЧЕЗ, очаква до края на годината да има всички разрешения

На въпрос дали ще се разглежда финансовото състояние на "Еврохолд", Иванов обясни, че това ще бъде заявено след изготвянето на критериите. Той обаче подчерта, че Комисията за финансов надзор (КФН) е специализиран регулатор, който вече работи по този въпрос.

Иванов очаква договорът за сделката и придружаващите ги документи да бъдат депозирани в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

За сделката трябвало да се произнесе всеки регулаторен орган съобразно своята компетентност.

КФН проверява "Еврохолд България"

КФН проверява "Еврохолд България"

Заради придобиването на активите на ЧЕЗ у нас

Относно обсъждането за цената на природния газ Иванов посочи, че докладът на работната група е показал, че "Булгаргаз" е изчислило изменението на цените на природния газ съвсем точно - с около 0.6% понижение на цените.

Иванов отново обясни как се формира цената на природния газ: "Аз отбелязах, че цената не се формира по текущите цени, било на втечнения природен газ, било на газоразпределителните центрове в Европа. Цената, съгласно договора между "Газпром Експорт" и "Булгаргаз" се определя по формула, която отчита 9-месечните изменения на цените петролните деривати мазут и газьол, промяната в курса на долара и, разбира се, промяната в калоричността. Всички тези данни, заложени във формулата, дават резултата, който работната група установява, че е правилен и верен, т.е. понижение с около 0.6%."

Иванов допълни, че КЕВР има право на всеки 3 месеца, тогава, когато поначало се актуализира цената на природния газ, да се произнесе и с промяна на цената на топлинната енергия.

Макар и малко, намалението на цената на природния газ ще бъде отразено в решението на КЕВР за цената на топлинната енергия, което следва да се вземе на 1 юли.

Ако се наблюдават нови намаления на цената на природния газ, това ще се прави по идентичен начин и за всеки бъдещ период особено ако това се случи преди началото на отоплителния сезон, увери шефът на енергийния регулатор.

Шефът на КЕВР обеща цената на природния газ да не скача

Шефът на КЕВР обеща цената на природния газ да не скача

КЕВР следи сделката с ЧЕЗ