КНСБ остро разкритикува проекта за Стратегия за устойчиво енергийно развитие на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.

На пресконференция президентът на синдикалната организация Пламен Димитров заяви, че настоящият проект на стратегия не отговаря на очакванията и не дава отговор на въпросите на бранша и обществеността - с либерализацията на пазара с електрическа енергия и начина, по който се балансира цялата енергетика.

"Имаме редица забележки и доста остри, категорични несъгласия, с липсващи проекции, политически виждания и конкретни решения. Настоящият проект на стратегия не е добър", разкритикува Пламен Димитров.

Енергетиката "брадясала" с 4 милиарда лева дълг

Енергетиката "брадясала" с 4 милиарда лева дълг

Всички сме в една лодка и трябва да се стремим да стигнем до брега, подчерта Теменужка Петкова

КНСБ оценява ситуацията в сектор "Енергетика" като критична. Синдикатите имат редица предложения в тази насока, като за тях проектът за енергийна стратегия не анализира повишаващите се разходи на домакинствата поради инвестиции в дома.

В документа синдикалната организация вижда заявени политики, които не са обвързани с конкретни действия, както и визия за включването на националната научна визия в процеса. Основните проблеми на документа според КНСБ са поне пет - документът има силно пожелателен характер, в него липсва критичен анализ, липсва икономически анализ в генериращите мощности и липсва визия за управление на държавната собственост в сектор "Енергетика".

КНСБ се бори против корупцията и за доверието на върховенството на закона, които са основополагащи в демократичните свободи и права.

Енергетиката е гръбнакът не само на енергийната сигурност, но и на националната сигурност на България, изтъкна Димитров.

Усещането за задкулисие в енергетиката било много голямо

Усещането за задкулисие в енергетиката било много голямо

БЕХ се превърнал в прикриване на загубите на различни дружества