Човекът който пази социалния мир в момента в държавата, се казва Иван Иванов, шефа на КЕВР. Снежната топка обаче е тръгнала и не може да бъде спряна. За жанвиденова зима предупреди Красимир Дачев, зам.-председател на Българската търговско-промишлена палата.

В студиото на Нова телевизия Дачев заяви, че очакванията на бизнеса са цената на тока да достигне в края на годината 500 лв., това е цена, която е непоносима и много предприятия просто ще спрат да работят. В момента тази цена е 320, а това, което плащат битовите потребители е изкуствено потиснато надолу - 119 лв. именно за да се пази социалния мир.

Индустрията предупреждава, че не издържа на цени от 335,51 лв./MWh

Индустрията предупреждава, че не издържа на цени от 335,51 лв./MWh

Един месец и отново нищо не е направено

Проблемът е, че предприятията просто ще спрат - това няма да са само заплахи, повтори няколко пъти Красимир Дачев.

Освен това в момента и природният газ е на три пъти по-висока цена. Има и спекула с въглеродните емисии в Европа.

"Предстои да стане много по-тежко. Ще започнат да спират фирми, това ще увеличи броят на хората, които ще разчитат на помощи от държавата. Инфлацията върши работа, тепърва ще започне да обхваща всички сектори, започна от електроенергията, общата тенденция ще бъде обезценяване", прогнозира Дачев.

Той упрекна управляващите, че не се правят дългосрочни и последователни политики, а от шест месеца се върви само с предизборен популизъм. И прогнозира, че тепърва започва кризата. В същото време държавната администрация е в пълен стрес, тя е свикнала да работи по указания, а политическата криза се отразява пагубно за бизнеса.

Припомняме, служебният премиер Стефан Янев се срещна с представители на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Асоциацията на индустриалния капитал още в края на юни месец, последнаха и няколко други подобни срещи, но резултат от тях на този етап няма.

Още средата на август месец работодателите поискаха оставки на ръководството на БЕХ и на министерството на енергетиката заради скъпия ток за бизнеса. Шефът на АИКБ Васил Велев разкритикува плахостта на служебния министър Андрей Живков и неговия неуспешен опит да смени ръководството на БЕХ.

Среща по повод високите цени на електрическата енрегия се състоя и миналата седмица след като Стефан Янев встъпи в длъжност за втори път като служебен премиер. И тази среща завърши без конкретен резултат.

Красимир Дачев: С тези цени на тока, политическата криза ще е детска игра

Красимир Дачев: С тези цени на тока, политическата криза ще е детска игра

Бизнесът изправен пред китайска стена в енергетиката