Да се декларира и проверят за евентуален конфликт на интереси всички участващи в изработването на проекта за Пътна карта за декарбонизация на енергетиката, иска КТ "Подкрепа". Те отправят този призив не за първи път в контекста на изработване на Националния план за възстановяване и устойчивост, Териториалните планове за справедлив преход и други документи.

Според синдиката всички тези документи и планове са изработени на тъмно, а и в интернет пространството циркулират по няколко варианта, което прави обсъждането им почти невъзможно.

Още в началото на работата на Комисията за енергиен преход КТ "Подкрепа" са насочили вниманието към това, че там се преплитат бизнес и политически интереси, включително и чуждестранни, а и може би недобронамерени. Синдикалната организация поставя под съмнение и изготвените от редица неправителствени организации доклади.

Затова и от синдиката искат участниците в Комисията за енергиен преход да подадат декларация за конфликт на интереси - нещо, което не е направено.

В момента Пътната карта за декарбонизация на енергетиката е във вариант, който всички участници критикуват. Констатацията, че всички са еднакво недоволни е най-вярната характеристика за полезността на този документ, заявяват от КТ "Подкрепа".

Политици манипулират и разделят протеста на миньорите, призна КНСБ

Политици манипулират и разделят протеста на миньорите, призна КНСБ

"Предизборни лъжи и спекулативни твърдения" от "Възраждане", "Има такъв народ