Комисията за защита на конкуренцията обвини „Национална електрическа компания“ ЕАД (НЕК) в злоупотреба с господстващо положение на пазара на производство и продажба на едро на електрическа енергия с пиков товаров профил на територията на България.

То може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите посредством дискриминиране от страна на  НЕК ЕАД на „ЕВН Трейдинг Саут Ийст Юръп“ ЕАД (ЕВН ТСЕЕ) и поставянето му в по-неблагоприятно положение спрямо неговите конкуренти, мотивират се от КЗК.

Предмет на проучването в производството е поведението на НЕК, свързано с дискриминиране от страна на НЕК на ЕВН ТСЕЕ и поставянето му в по-неблагоприятно положение спрямо неговите конкуренти по смисъла на чл.21,т.3 от ЗЗК.

Проучването на КЗК е установила, че произвежданата електрическа енергия НЕК продава по отделни профили на организирани от него ежемесечни търгове. Тази практика съществува до декември 2014 г. За 2015 г. дружеството е продало в аванс всичката електрическа енергия с профил „пик“ на избрани от него - по неясни, публично неоповестени критерии - търговци на електрическа енергия.

На направените през октомври 2014 и декември 2014 г. от страна на ЕВН ТСЕЕ запитвания за закупуване на пикова електрическа енергия, чрез участие в търгове или чрез пряко договаряне, НЕК не е отговорило, като едва през януари 2015 г. е уведомило молителя, че не разполага с достатъчно свободни количества за реализация на свободен пазар.

Междувременно НЕК е продало произвежданата от него пикова енергия за 2015 г. на определени търговци по неясни критерии и непрозрачни процедури. Това поведение има за резултат поставянето на тези избрани търговци в по-благоприятно положение спрямо техните конкуренти, доколкото им се предоставя ценово предимство