Улеснени условия за домакинства и фирми да могат да изграждат собствени ВЕИ мощности до 5 мегавата за собствено потребление, предлагат от "Продължаваме промяната". След като законопроектът мина през комисията по енергетиката, сега той бе гласуван на първо четене в пленарна зала. Такива мощности ще могат да се правят в урбанизирани терени, дори и те да не са застроени. Целта е произведеният ток да е за собствени нужди, като не се позволи на недобросъвестни предприемачи да се възползват от облекчените процедури, за да продават скъп ток.

"Настоящият законопроект цели да облекчи изграждането на ВЕИ мощности за собствени нужди и по-конкретно на съоръжения върху покривни и фасадни конструкции. Това ще доведе до по-голяма енергийна независимост и облекчаване на цените на електроенергията за ползвателите", аргументира предложението Васил Стефанов от ПП. И предложи - да се удължи срокът между първо и второ четене на закона, докато не се изчистят различните предложения.

За още по-голям срок за обсъждане на поправки - 3 седмици, настояха от ГЕРБ. В него следва да бъде създадена работна група, включваща всички заинтересовани страни. Но същевременно бившите управляващи се обявиха против внесения вариант.

МРРБ стартира програма за компенсация на ВиК дружествата заради скъпия ток

МРРБ стартира програма за компенсация на ВиК дружествата заради скъпия ток

Компенсациите ще се изплащат в срок до 30 юни 2022 г.

Основният проблем според опозицията - създавали се условия за злоупотреби.

"Казвате, че с тази промяна се цели по-бързо присъединяване към мрежата. Но всичко това рухва, като видим допълнителните и заключителни разпоредби към закона, засягащи Закона за устройство на територията - че такива мощности може да се изграждат и не терени, които нямат основно застрояване. Това означава, че и в един празен двор може да се изгради такава мощност, като тези до 5 мегавата да са предназначени за продажба. 5 мегавата са изключително сериозна мощност. Никой не може да гарантира, че всеки един ще бъде добросъвестен и защото е подписал една декларация, няма да върне електроенергия към мрежата", аргументира защо ГЕРБ е против енергийното острие на партията и бивш ресорен министър Теменужка Петкова. Според нея се създавали и реални рискове за сигурността за електроенергийната система на страната.

"Настоящия законопроект се намесва грубо в добри практики от настоящето законодателство. С две думи - див популизъм. Самите министерства и организации, засегнати от този законопроект, казват, че той няма никаква правна стойност", каза Младен Шишков от ГЕРБ.

"Възраждане" се обявиха за предложението на управляващите. "Когато се предлага нещо добро за гражданите, ние винаги го подкрепяме. Нашите обструкции са по отношение на мощността - 5 мегавата, това са над 2000 домакинства. Самият мащаб създава затруднения как ще бъде включена към мрежата такава мощност", каза Искра Михайлова от партията на Костадинов.

От ДПС също изразиха своите опасения. "Този закопроект е много закъснял. Това не е отговор на новите препоръки на ЕК, а на тези от октомври миналата година. Така че бързият влак на промяната се движи с 5 месеца закъснение", каза Станислав Атанасов от движението. Фактически се говорило единствено за фотоволтаици, а не за всички видове ВЕИ, посочи още депутатът.

В крайна сметка законопроектът бе приет с 149 гласа "За" и "110" против, а 7 народни представители се въздържаха. Бе даден и срок от две седмици до гласуването на законопроекта на второ четене.