"Имате ли обвързаност с фирмите, към които не прилагате закона, а трябва?" Този въпрос отправят малките ВЕИ-та към КЕВР и енергийния министър Теменужка Петкова в своя официална позиция до медиите.

Те негодуват, че след искането им за спиране на задкулисието в енергетиката и за равнопоставеност на закона министър Петкова отново е изказала невярно по техни думи твърдение, а именно, че тези фирми са "двойно подпомогнати" и "свръхсубсидирани".

Малките ВЕИ напомнят, че вчера са поставили ултиматум, че ще запалят една от фалиралите фотоволтаични централи, ако до края на седмицата КЕВР и Министерството на енергетиката не изпълнят исканията им.

Малките ВЕИ-та с ултиматум към КЕВР и Петкова

Малките ВЕИ-та с ултиматум към КЕВР и Петкова

Заплашват с унищожаване на фотоволтаична централа

Вместо това обаче в Козлодуй министър Петкова е дала "дежурния си отговор" по техни думи, че държавата не толерира големите ВЕИ мощности и че въпросът бил решен още през 2015 г., като всички производители били поставени на равна основа с премахването на преференциалното финансиране, което оскъпявало електроенергията.

В своята позиция малките ВЕИ-та питат енергийния министър защо, след като е прекратила свръхсубсидирането още преди 4 години, това не само че не е понижило цената на тока, но и дори я е увеличило заради завишаването на цената на такса "задължения за обществото".

Според тях това се случва заради "олигархични ВЕИ централи, които получават незаконно свръхсубсидиране и са двойно подпомогнати, но КЕВР и министър Петкова не прилагат закона към тях".

Теменужка Петкова не вижда основание малките ВЕИ да протестират

Теменужка Петкова не вижда основание малките ВЕИ да протестират

Според нея въпросът за финансирането е решен