Цените на горивата няма да се променят при продажбата на "Лукойл". Това заяви енергийният експерт Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията пред БиТиВи за продажбата на "Лукойл".

Цените на горивата в момента трябва да бъдат по-ниски с 20-30 стотинки. Рафинерията в Бургас може да оперира с над 20 различни видове петрол и твърденията, че не може да работи с руски петрол не са верни, изтъкна Владимиров. Той добави, че не трябва да се създава излишна паника, че България ще остане без горива, ако рафинерията в Бургас бъде продадена.

Нормално е компанията да отрича подобни слухове за продажбата, но в момента върви наддаване за рафинерията в Бургас, а тя е в много изгодна позиция заради дерогацията на руски петрол. Има много сериозни икономически интереси за запазване на рафинерията, включително и от Руската федерация. Ако един нов собственик купи "Лукойл", той ще купи рафинерията само, когато се вдигне дерогацията за руски петрол, подчерта Владимиров.

Богдан Богданов обещава да се следи стриктно Лукойл за минаването към неруски петрол

Богдан Богданов обещава да се следи стриктно Лукойл за минаването към неруски петрол

Икономическият министър очаква да има резултат очакваме от мерките срещу инфлацията

Той обясни, че през последните 10 години "Лукойл" провеждат максимална стратегия за продажба на някои от активите си - продажба на горива на дребно. В България процесът е доста по-бавен, защото "Лукойл" винаги е получавал преференциално третиране от българските власти, коментира Владимиров. В момента "Лукойл" е получил и специален подарък от властта - да внася дерогация на руски петрол на много по-ниски цени.

Припомняме, че за подготвяна продажба на рафинерията съобщи във вторник финансовият министър Асен Василев. В сряда премиерът Николай Денков обяви, че интерес по отношение на "Лукойл Нефтохим" се проявява от вече няколко месеца от различни страни. По-късно през вчерашния ден президентът Румен Радев коментира, че тайната подготовка на продажбата на "Лукойл" е показател, че промяната се случва на тъмно - без диалог, без информиране на обществото и без анализ за евентуални процеси и последствия. Отбелязваме, че рафинерията обаче е частна компания, под контрола на руската "Лукойл", като държавата не участва като страна в преговорите по евентуалната продажба. 

Хиновски: Акцизите за руския газ през България са от полза за нас

Хиновски: Акцизите за руския газ през България са от полза за нас

Експертът не очаква поскъпване на горивата при продажба на "Лукойл"