Вижда се, че тайната подготовка на продажбата на "Лукойл" е показател, че промяната се случва на тъмно - без диалог, без информиране на обществото и без анализ за евентуални процеси и последствия. Това мнение изрази президентът Румен Радев пред журналисти за обявената от финансовия министър новина за продажбата на "Лукойл" в интервю на FT. Рафинерията е частна компания, под контрола на руската "Лукойл" и държавата не участва като страна в преговорите по евентуалната продажба.

По думите на държавния глава властта дължи отговор каква съдба предвиждат те на българската рафинерия, на Бургаския регион, на хората работещи в рафинерията, на националната енергетика и на националната икономика.

За каква европейска солидарност и европейска интеграция говорят управляващите при положение, че посягат на страна, член на ЕС, съюзник и партньор на НАТО и на ЕС, атакува Радев и решението България да наложи транзитни такси за газ на Унгария и Сърбия, каза Радев. Той не си мисли, че управляващите не осъзнават, че транспортът и комуникацията с Европа минават през Сърбия и Унгария.

"Блумбърг": Нов шок за пазара! България налага данък върху руските газови потоци

"Блумбърг": Нов шок за пазара! България налага данък върху руските газови потоци

Енергийни войни на Балканите

Всичко това дава увереност на властта да погазват както всичко вътре в страната, така и навън - да се бъркат в суверенни решения на други държави. Едно такова решение за налагане на транзитни такси на Унгария и Сърбия ще доведе до декапитализация на "Булгартрансгаз" и на неговия фалит. Управляващите трябва да кажат кои интереси обслужват, защото това не са обществените интереси, подчерта Радев и не отговори на повече журналистически въпроси по темата.

Коментарът си пред медиите президентът Радев започна с атака по "всички красиви опорки, зад които се прикрива управлението" и зад които се виждат "тъмните идеи от тъмните сценарии на записа" - препратка към разпространения от Радостин Василев запис от националното съвещание на "Продължаваме промяната".

"В момента има скрито управление по сценарии от записа", заключи за пореден път Радев като отговор на заявлението, че служебното му правителство е уволнило 13000 души от администрацията. По думите му ясно е, че диалогът е необходимост, но следва да има за цел отстояването на националния интерес, сигурността и благосъстоянието на обществото ни, а не преследване на политически интерес.

Според него има сценарии, който има за цел постигане на користни цели с цената на тежки, дори и деструктивни компромиси, на нарушаване на базови европейски принципи и ценности, опрощаване на грехове, беззаконието и беззаконността и политическо избелване. Радев отказа да бъде част от този сценарии и няма да допусне президентската институция да стане заложник на тъмни интереси.

Радев подчерта, че не той, а управляващите са обявили война на президентската институция и то още преди да получат властта. В момента зоват за диалог, но всички виждаме, че това не е протегната ръка за партньорство, а настояват за конституционни и законови промени, с които да осакатят тотално правомощията на президентската институция, за да може тя да не е коректив, категоричен бе президентът, който не разбира лицемерието на властта.

Все още нямало „съответната политическа нагласа“ за проекта на Радев за Конституция

Все още нямало „съответната политическа нагласа“ за проекта на Радев за Конституция

Александър Маринов ужасен от идеята за реформа в службите