Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Министерството на енергетиката подписаха споразумение за консултиране по разработването на план за развитие и инвестиции на комплекса "Марица-изток".

Целта е да се изготви анализ на конкурентните предимства на региона, за да се идентифицират най-перспективните нови икономически дейности. Преходът към въглеродно неутрална икономика ще се насърчи, като се помогне за превръщането на региона във въглеродно неутрален индустриален център.

Регионът на Марица-изток има голям потенциал за преход, основан на интегрирана трансформация на активите му, което би запазило енергийния му профил и качеството на заетостта. Също така, би се реализирала добавена стойност чрез инвестиции в областта на чистите технологии. 

Министърът на енергетиката, Румен Радев, изрази увереност в партньорството с ЕИБ, като подчерта необходимостта от привличане на качествени инвеститори и създаване на устойчиви работни места.

Вицепрезидентът на ЕИБ, Кириакос Какурис, заяви, че банката е ангажирана с прехода към зелена и устойчива икономика, като подчерта необходимостта от справедлив преход, при който никой не се чувства изоставен.

Вътев подписа споразумение с 5 организации за подпомагане на земеделието

Вътев подписа споразумение с 5 организации за подпомагане на земеделието

МЗХ остава в постоянен диалог с организациите