Икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ) не вижда някакво сериозно развитие по отношение на политиките за природния газ от страна на държавното управление.

"До последно не е ясно какво става с "Турски поток". Първоначално излезе информация в руските медии, после беше опровергана от българската страна. Едно съобщение на "Газпром" след това в крайна сметка показа, че тръбата ще минава през България. Изглежда и в Русия не е все още ясно какво точно се случва.

От чисто икономическа и политическа гледна точка подобни проекти са безкрайно съмнителни - вече имаме доста богат опит с "Южен поток". Твърденията, че тази тръба диверсифицира доставките, са просто несериозни, тъй като това е още един път за доставки от същия източник", коментира Стайков пред БГНЕС.

Теменужка Петкова: Газпром ни информира, че "Турски поток" минава през България
Обновена

Теменужка Петкова: Газпром ни информира, че "Турски поток" минава през България

Пристигна официална позиция

"През следващата година проектите ще продължат да се представят като единствените възможни решения и най-добрите за страната, в последния момент, без анализ на рисковете, с непрозрачно взимане на решение. А това е най-големият проблем, което удря по конкурентоспособността на икономиката и бизнеса. Това пък от своя страна ограничава икономическия растеж", прогнозира Калоян Стайков.