"Поетият ангажимент за подпомагане на бизнеса няма да мине без актуализация на бюджета. Това явно ще е една от първите задачи на следващия парламент", каза за "Денят ON AIR" бившият социален министър Иван Нейков. Бюджет 2022 започва да живее от приемането на постановлението за изпълнението му, за което има около месец разлика. Реалистичният момент за получаването на такива помощи за бизнеса е около февруари 2022 г. Донякъде е вярно, че има проблем навсякъде в ЕС, защото има огромно търсене на електроенергия. Цената за българския потребител се формира на базата на сделки, които се наричат "ден за ден", обясни още Нейков.

Според него ще са нужни около 600-700 млн. лева за компенсации.

"Това обаче не решава проблемите, които доведоха до тази ситуация. Ако продължаваме ден за ден няма да имаме изход освен поскъпване цената на тока за битовия потребител", предупреди Нейков.

Държавата иска да стопира цената на тока, но все още не знае как

Държавата иска да стопира цената на тока, но все още не знае как

Бизнесът вижда драматична ситуация, а още не е настъпила зимата и цените са на шокови нива

Той е на мнение, че първо трябва да се реши проблема с подкрепата на малкия и средния бизнес, след това управляващите да се карат по всички останали въпроси.

"Ще му помогнем на човека за няколко месеца или на бизнеса - хубаво! Но това няма да реши причините, довели до това положение. В България имаме над 200 слънчеви дни годишно и е кошмар да минеш през цялата процедура, за да си произведеш сам нужната електроенергия", обясни още събеседникът.

Служебното правителство целенасочено работи в посока гарантиране на необходимостта всички потребители да имат достъп до електрическа енергия, която да бъде в най-добрия ценови диапазон, който в рамките на ЕС постигаме. Това заяви служебният премиер Стефан Янев на брифинг в Министерски съвет, посветен на мерките за енергетиката.

Темата с цената на електрическата енергия е актуална вече цяло лято. От няколко месеца непрекъснато се говори по темите и се търси решение, уточни Янев. Припомняме, още в началото на август месец работодателите поискаха от Стефан Янев оставките на ръководствата на МЕ, НЕК, БЕХ, ЕСО и ТЕЦ "Марица Изток 2", а малко по-късно подадоха сигнал и в прокуратурата. Това стана след поредните рекордни цени на електроенергията у нас и частично изключване на мощности от производството. Последна обаче само едно отстраняване - на зам.-министър Александър Николов.

Иван Иванов успокоява: Цените на тока и парното за бита остават такива още три месеца

Иван Иванов успокоява: Цените на тока и парното за бита остават такива още три месеца

КЕВР винаги взимала най-доброто решение гражданите