Обмисля се нова методология на митническите декларации и ревизия на вноса на горива. Това заяви на пресконференция председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски. Той обясни, че пропуснатият внос на горива за миналата година е около 3 млрд. лв.

"Пуснахме съобщение с Агенция "Митници" и проверявахме какво точно се е случило. Говореше се за манипулации и грешки, но трябва да е ясно, че няма такива - аз бих говорил за навременност", категоричен бе той.

Експертът обясни, че декларациите, които формират общата сума в края на тримесечието или годината имат различен живот от момента на първото подаване до момента, в който данните се превръщат в окончателни. Друга причина за разликата той посочи новия Закон за горивата, за който се оказало, че не са готови.

"Разликата е 1/10 от процента и се дължи на по-пълната информация", каза Цветарски. 

Отпускат още пари по бюджетите на НСИ и МВР

Отпускат още пари по бюджетите на НСИ и МВР

Заради Националното преброяване и издаването на лични документи

Националният статистически институт ревизира надолу данните за брутния вътрешен продукт за четвъртото тримесечие на 2019 година, като отбелязала ръст от 3,1 на сто (експресните оценки бяха 3,5 на сто.) спрямо същия период на 2018 година. Според Цветарски "разликата не е толкова голяма" и манипулация на данните няма, както обвини миналата седмица депутатът от левицата Румен Гечев.

Шефът на НСИ допълни, че разговарят с Агенция "Митници" и е разпореден одит на процесите, които се осъществяват в отдел "Външна търговия".

" Трябва да установим как можем да виждаме тази информация по-навременно и да се оправи преди да е станал по-голям проблемът", каза той.

По думите му разликата не била катастрофална за БВП, а за манипулации изобщо не можело да се говори.

Идеите това да се промени е да се изследват отделните позиции и отделните фирми - производители.

Информацията за вноса на горива се получавала със закъснение - около 50 дни от първоначалното предоставяне на опростената декларация до момента на реалния внос или износ, а с плащането срокът можело да бъде отворен до 150 дни.

Вносът на горива, за които НСИ дава статистика, се изчислява единствено и само от наличната информация, събрана от НАП и от Агенция Митници". 

С 0.7% е увеличен БВП за четвърто тримесечиеспрямо третото тримесечие на 2019 г.

С 0.7% е увеличен БВП за четвърто тримесечиеспрямо третото тримесечие на 2019 г.

Реализираната добавена стойност през четвъртото тримесечие на 2019 г. е 28 056.6 млн. лв.

Това заяви Атанас Троянски, директор "Бизнес" в НСИ в отговор на въпрос защо има корекция от 7.2% на данните за вноса на горива само за 3 седмици и как се оказва, че потреблението на горивата и приходите от тях растат в 2 от 10-те месеца на годината, а в същото време има 43% разлика във вноса и това хем не се е отразило на запасите, хем е останало незабелязано през цялата минала година от НСИ.

Експертът бе категоричен, че информацията от тези два източника се преглежда ежемесечно и после се дава на БНБ, след което информацията се връща обратно в НСИ.

Милен Колев, от дирекция "Финансови сметки" обясни как се прави методологията на изчисляване. "Едно от основните изисквания на ЕК е за консистентност между оценките и трябва да бъде оценен не само текущият период, а той да се вземе като част от по-дълъг период. Има позиции, в които ние приемаме информацията като достоверна, а най-важният такъв компонент е платежният баланс на БНБ", обясни експертът.

Колев уточни, че първо се верифицира липсващата част на вноса на петролни продукти и горива и информацията, получена на тримесечна база и се прави проверка на най-големите предприятия, после как това е влязло в производствения метод, след което се появява нужда от ново балансиране. "При метода на крайното изследване основният внос е отчетен като производство, запаси, така че там измененията са много малки", обясни експертът.

Това било и изискването на методологията на Евростат, но промяната на структурата на вноса можела да доведе и до промяна.

Изводът е: "Това оценяване на вноса би следвало да бъде потвърдено или като натрупване в запас или като потребено.".

А ако имало пропуснат внос на продукти, това се дължало и на "разликата между експресните оценки и окончателните данни", тоест - на методологията, използвана за отчитане.

В заключение Елка Атанасова, директор на дирекция "Макроикономическа статистика" в НСИ, обясни, че данните за БВП се разработват според основния регламент от 2013 г., според европейската системата за регистрация на сметки, която се състои от две части - методология и програма за национални сметки.

А според нея първите оценки са експресни, после идват тримесечните секторни сметки и накрая годишните данни. След всичко има и непрекъснати рутинни ревизии на сметките.

Всъщност разликата в БВП, подадена от НСИ, идва именно от експресни и предварителни данни, които били с ограничена информация.