Не мисля, че ще има шокови изравнителни сметки след приключване на изравнителния период. Това заяви пред БиТиВи инж. Боян Паунов от "Топлофикация-София". Той обясни, че през месеците октомври и ноември има възможност да разпредели енергия за сметки на януари и декември.

Паунов подчерта, че сравнението е показало, че този януари е най-студеният месец от 36 години насам.

Температурите в страната вече втори месец са под 0 градуса. Заради лютата зима се очакват и по-високи сметки за отопление. Заради рекордно ниските външни температури, обемът на подадената топлоенергия се е увеличил с близо 20 %.

СОС гласува плана на "Топлофикация" въпреки Мая Манолова

СОС гласува плана на "Топлофикация" въпреки Мая Манолова

Омбудсманът показа как взимат 325 лв. за дълг от 21 стотинки

От своя страна националният омбудсман Мая Манолова подчерта, че "Топлофикация" е под прицела й още от встъпването в длъжност, защото срещу дружеството имало много оплаквания.

Близо 1000 са били жалбите срещу "Топлофикация"-София през миналата година. Невъзможността хората да се откажат от услугата е един от най-често засяганите проблеми.

Манолова обясни, че се е обърнала към ВКС с искане за тълкувателно решение за сградна инсталация, тъй като има противоречие между два закона - този за защита на потребителите и този за енергетиката.

Според закона за потребителите за непоискана услуга не се плаща. Има много апартаменти, в които хората мръзнат - демонтирани са радиаторите, а плащат за сградна инсталация, недоволна е Манолова. Тя вярва, че съдът ще се произнесе в полза на потребителите.