Омбудсманът Мая Манолова призова общинските съветници да не приемат плана, предложен от ръководството на "Топлофикация София", защото трябва да се обърне внимание на някой спорни въпроси.

Въпреки направените забележки от страна на Манолова и препоръката й бизнес планът да не бъде приет в този му вид, Столичния общински съвет (СОС) го гласува с мнозинство, съобщиха от пресофиса на омбудсмана.

Една трета от жалбите при омбудсмана са срещу монополите

Една трета от жалбите при омбудсмана са срещу монополите

Срещу Топлофикация има 882 жалби, срещу ВиК дружества - 422

Манолова показа нагледно няколко примера. Например как "Топлофикация София" осъди своя клиентка и прибра 325 лева за задължение от 21 ст., останали от 2012 г.

Сумата нараства, след като към дълга се прибавя и хонорарът на юрисконсултите на енергийното предприятие.

Сред другите въпроси, които будят недоумение, е, че бизнес планът на "Топлофикация София" не е публично оповестен. "Дружеството е общинско, което означава собственост на 1,5 млн. столичани и мисля, че всеки един от тях има право да знае какво е финансовото състояние, какви са намеренията на столичната "Топлофикация" за следващата година", посочи Манолова.

Топлофикация продава половин гарсионера за дълг от 295 лева
Обновена

Топлофикация продава половин гарсионера за дълг от 295 лева

Парното и топлата вода във врачанския дом са изключени от години

Оказва се, че загубата на "Топлофикация София" през 2016 г. е 40 млн. лв. и при положение, че за следващата година се предвижда горе-долу същата загуба, на този фон будят недоумение някои от разходите и тяхното увеличение, заяви омбудсманът.

За пример Манолова посочи увеличаването на средствата за заплати с 2,5 млн. лв., а за 2017 г. са предвидени нови 4 млн. лв..

"Всъщност за последните 5 години, нетно персоналът се е увеличил със 120 души, т.е. независимо от загубите, административно "Топлофикация" "обраства", отбеляза омбудсманът.

По думите й, се увеличават и разходите за т.нар. външни услуги.

Разходите около собствените юристи на дружеството са излезли 10 млн. лв., а в същото време "Топлофикация" наема и допълнително адвокати, за които е платила 3 млн. лв.

"Защо се налага това?", попита Мая Манолова.

Глобяват Топлофикация-София с 61 хил. лева

Глобяват Топлофикация-София с 61 хил. лева

Пострадалите могат да търсят обезщетение от "Топлофикация"-София

От плана, по думите й, се вижда, че за 2016 г. от топлопреносната мрежа е ремонтиран само километър и 300 метра, от заложени 20 и са довършени около 7 км от плана за 2015 година.

"Т.е. сумарно "Топлофикация" е ремонтирала, според този отчет, едва 8 км, което е абсурдно малко", коментира омбудсманът.