Предметът на дейност на "Топлофикация"-София няма нищо общо с космическите изследвания. Това се казва в становище на компанията във връзка с жалбата на омбудсмана Мая Манолова до Административния съд, цитирано от "Фокус".

Припомняме, че Административен съд-София град проведе открито заседание по жалбата на Манолова срещу отказа на "Топлофикация" да предостави информация за дейността й, свързана със събирането на вземанията по съдебен ред.

Манолова изрази мнение, че с 15 млн. лева юрисконсултски възнаграждения и такси пред частни съдебни изпълнители (ЧСИ) "Топлофикация"-София можела да подготви космонавти. Тя твърди, че е поискала обществена информация и искането й не съдържа лични данни. Мая Манолова не се интересувала кои са юристите, а е поискала да узнае колко са и какви суми са събрали, както и какво "Топлофикация" е похарчила от събраните средства.

По време на съдебното заседание представителите на "Топлофикация" посочиха причините, поради които исканата информация не следва да бъде предоставяна. От дружеството изтъкват, че не са задължен субект по смисъла на Закона за достъпа до обществена информация.

В становището си от "Топлофикация" изтъкват, че са част от енергийната система на страната и осъществяват комбинираното производство на топлинна и електрическа енергия. Освен това осигурявали отоплението на близо 1,5 млн. столичани. От компанията подчертават, че в най-студения от 36 години насам месец жителите на София са имали непрекъснато надеждно топлоподаване в домовете си.

„Топлофикация” можела да подготви космонавти с 15-те млн. за юрисконсулти

„Топлофикация” можела да подготви космонавти с 15-те млн. за юрисконсулти

Ядосва се омбудсманът Мая Манолова

Правата на едноличен собственик на капитала на "Топлофикация"-София се упражняват от Столичния общински съвет и той е този, който избира и освобождава членовете на Съвета на директорите на дружеството. Столичният общински съвет нямал правомощия на възложител на обществените поръчки.

Относно твърденията на Мая Манолова, че няма яснота за какво се използват средствата от юрисконсултско възнаграждение, от "Топлофикация" изтъкват, че никъде не били утвърдени задължения как и къде да се изразходват присъдените в рамките на съдебния процес суми. Затова поисканата от Манолова информация не можела да се определи като обществена.

Във връзка с твърденията, че дружеството "натоварва" клиентите си при събирането на просрочените от тях задължения по съдебен ред, от "Топлофикация" подчертават, че съдът присъжда на дружеството юрисконсултски възнаграждения. Размерът, основателността и законосъобразността им са били потвърдени от Конституционния съд.

От дружеството уверяват, че ще изготвят допълнителни бележки по заявените на днешното заседание позиции. Ангажират се да ги предоставят по делото в рамките на посочения от съда 10-дневен срок.