България играе важна роля за Европейския енергиен съюз. Това каза след среща с премиера Бойко Борисов еврокомисарят по конкуренция Маргретe Вестагер.

Тя подчерта, че това е важно за всеки европейски гражданин, за всеки български гражданин - сигурност на доставките на газ, достъпни цени, бавно и постепенно да се извърви този преход за нашите енергийни системи.

Вестагер похвали България за амбициите й както по отношение на газа, така и за прехода към използване на възобновяеми енергийни източници. Тя отправи своите комплименти към постигнатото от страната ни.

„Българските приоритети са сходни на европейските и са част от тях”, каза още тя.

Премиерът Борисов от своя страна изтъкна, че в проведения час и половина разговор са обсъдили темите, свързани с пощите, енергетиката, процедурите и решенията, които страната ни взима.

Борисов заяви, че основните теми, по които действително се полагат много усилия, са свързани с монополното положение на „Булгартрансгаз”, каквото мнение е изказано от ЕК.

„Ние се опитахме да обясним какви мерки сме взели там, че всъщност запазването на собствеността на газопреносната система е изключително важна, стратегическа за България задача. Разговаряхме за делата и за проектите, които имаме. Запознахме Маргрете и с руските тръби, които стоят на нашето пристанище, и с процедурите, които текат и по „Южен поток”. Очаквам от ЕК разбиране, помощ, така че по всички спорни теми, съгласно европейските директиви, ние трябва да изпълним много от техните предписания”, коментира премиерът Борисов.

Той заяви, че всички разбират, че някои от темите не могат да станат веднага. Премиерът Бойко Борисов благодари за добрата оценка. Той уточни, че следобед продължават срещите на комисаря в Министерство на енергетиката във връзка с решаването на проблемите, съществуващи от десетки години.