Председателката на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Юлия Ненкова е разпитвана преди три години по казуса с продажбата на ЕВН.

Ненкова е бивш председател на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол.

Запитана разпитвана ли е от прокуратурата, Ненкова отговори, че Надзорният съвет на Агенцията по приватизация взима окончателно решение, когато приключи процедурата чрез фондовата борса, тя да одобри сделката или да не я приеме.

Юлия Ненкова коментира, че след като това е процедура чрез фондовата борса - цената се определя от пазара, така че не може да бъде обвинен някой, че е постигнал по-ниска или по-висока цена.

"Надзорният съвет като контролиращ Изпълнителния съвет само приема за сведение резултата от проведената процедура", коментира Ненкова.

Тя обясни, че Надзорният съвет действително няма правомощия нито да спре, нито да прекрати, тъй като тя е сделка извън Агенцията за приватизация.

Юлия Ненкова уточни, че "Булброкерс" е избран по силата на конкурс по силата, на който се оферират цени за услугата, тъй като това бил инвестиционен посредник. Оферират се цени и този, който даде най-ниска цена с него се сключва договор.

Припомняме, че бизнесменът Иво Прокопиев и бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков са обвинени по делото за продажбата на акциите на държавата в "ЕВН "Електроразпределение България" АД.

Трайчо Трайков беше обвинен че не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество и се е съгласил за продажбата на миноритарния дял на държавата в дружеството. Това е станало в нарушение на утвърдената от Министерския съвет през 2003 г. стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества. Съгласно стратегията държавният дял в печеливши дружества трябвало да се продава на печеливша цена. През 2011 г. държавата взела решение да продаде 51 000 акции в ЕВН. Една акция е струвала 1412 евро, а всъщност били продадени на двойно по-ниска цена - 1600 лева за акция.