От Българския енергиен холдинг (БЕХ) вземат нов заем от 600 милиона евро чрез емисия облигации. Годишният лихвен процент е от 2,45 процента, съобщи БНР.

Целта е да бъде рефинансиран дългът, поет от холдинга през 2016 година с по-висок лихвен процент.

По информация на холдинга на 15 юли БЕХ успя да пласира четвърта по ред облигационна емисия в размер на 600 милиона евро при годишен лихвен процент от 2,45 %. Предвид изключително засиления интерес от страна на инвеститорите, облигацията беше презаписана 2,3 пъти, а лихвеният процент е най-ниският постигнат от "Български Енергиен Холдинг", откакто компанията участва на международните финансови пазари, съобщават от холдинга.

БЕХ даде срок на "Булгатрансгаз" да представи докладите си по проверката на КЕВР

БЕХ даде срок на "Булгатрансгаз" да представи докладите си по проверката на КЕВР

До 9 юли

При предходните си излизания на международните финансови пазари, съответно през август 2016 г. БЕХ ЕАД постигна лихвен процент, възлизащ на 4,875 %, а при облигационната емисия от юни 2018 г. лихвеният процент беше на ниво от 3,5 %.

Също така на 15 юли 2021 г. БЕХ ЕАД постигна 7-годишен падеж на еврооблигациите, който ще настъпи през август 2028 г. Постигнатият по-нисък лихвен процент и по-дългият срок на емисията ще помогнат на компанията да намали допълнително ежегодните лихвени разходи и да оптимизира графика за погасяване на своите финансови задължения за по-дълъг период от време.

БЕХ отричат да ги проверяват

БЕХ отричат да ги проверяват

Дружеството винаги съдействало на проверяващите държавни институции

Приходите от новоемитираните облигации ще бъдат използвани за рефинансиране на емисията, пласирана през 2016 г., в размер на 550 милиона евро и с лихва, възлизаща на 4,875 %, която е с падеж през август 2021 г., както и за общи корпоративни цели, с изключение на свързаните с въглища дейности.

На 13 юли 2021 г. представители на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД и Министерството на енергетиката на Република България проведоха Глобален конферентен разговор с международни инвеститори, а в периода 13 - 14 юли 2021 г. се проведе NetRoadShow с поредица от интензивни индивидуални срещи с редица инвеститори от цял свят.

100 млн. евро годишно губи БЕХ само от лихви по просрочени задължения

100 млн. евро годишно губи БЕХ само от лихви по просрочени задължения

Над 2.5 милиарда лева дължат големите енергийни дружества - всяване на паника, отсече Теменужка Петкова

От страна на мениджърите на облигационната емисия, в лицето на Джей Пи Морган и Ситигруп, както и от страна на правните консултанти Allen&Overy LLP и Linklaters LLP бяха отчетени положените от страна на БЕХ ЕАД усилия при изготвянето на цялата документация по емисията, както и оказаната институционална подкрепа в процеса по пласиране на еврооблигациите от страна на Министерство на енергетиката на Република България, в качеството му на едноличен собственик на капитала на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД.