"Изненада е, че сред кандидатите за изграждането на проекта АЕЦ "Белене" има български компании". Това заяви пред БТВ енергийният министър Теменужка Петкова по повод поддадените 13 заявления за изграждането на проекта АЕЦ "Белене".

По думите й интересът към АЕЦ "Белене" наистина сериозен и той трябва да бъде реализиран на пазарен принцип, без предоставяне на кооперативна гаранция, държавна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за закупуване на електрическа енергия.

Тя даде да се разбере, че това са заявленията, а не офертите. Сега предстои работа на комисията, която да разгледа всички заявления. Срокът на рботата на комисията трябва да приключи до 90 дни. Ако не успеят да се справят със задачата, ще бъде удължен срокът, но експертите могат да се справят и по-рано, увери енергийният министър.

България ще участва в реализацията на АЕЦ "Белене" чрез Националната електрическа компания (НЕК) и своите активи. Не се предвиждат корпоративни гаранции, държавни и договори за дългосрочно закупуване на електрическа енергия. Петкова посочи, че ако има промяна, то това ще бъде направено от парламента.

7 компании искат да строят АЕЦ "Белене"
Обновена

7 компании искат да строят АЕЦ "Белене"

Скептицизмът е разсеян според Теменужка Петкова

Процедурата е била отворена и свободна за всички страни и компании, които искат да участват, но Петкова смята, че основният акцент трябва да бъде, че в процедурата са дали заявка компании, които са световни лидери в енергетиката. "Това е една много сериозна заявка", категорично заяви енергийният министър.

На Теменужка Петкова й е трудно да каже дали са възможни някакви отстъпки, тъй като това е голям проект. Енергийният министър увери, че периодично се извършват проверки от за сеизмичната сигурност на площадката на АЕЦ "Белене". Тя е абсолютно сигурна и хората трябва да бъдат спокойни.

Проектът АЕЦ "Белене" е важен за целия регион, убедена Петкова

Проектът АЕЦ "Белене" е важен за целия регион, убедена Петкова

Тя представи процедурата пред потенциални инвеститори

Теменужка Петкова определи твърденията, че площадката на АЕЦ "Белене" е несигурна като силно преувеличени. "Площадката е сигурна откъм сеизмичност", увери енергийният министър. Във връзка с критиките, отправени от експерта по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев, че площадката е в зона на сеизмична несигурност, Петкова отговори, че ако той е знаел нещо, е трябвало да го съобщи по-рано.

Тя увери още веднъж, че такова нещо като сеизмичен риск не съществува в анализите и документите и хората трябва да бъдат спокойни. Реакторите се намират на площадката на АЕЦ "Белене" и се съхраняват така, както предвиждат конструкциите на съответните заводи и производителите, изтъкна енергийният министър.

Припомняме, в понеделник изтече крайният срок за кандидатстването за стратегически инвеститор за строежа на АЕЦ "Белене". Малко по-късно стана ясно, че руската държавна корпорация "Росатом" също е подала заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене". До момента е предоставено заявление за стратегически инвеститор от китайската и корейската ядрена корпорация.

Процедурата беше публикувана на 22 май тази година в Официалния вестник на Европейския съюз. Срокът за приключването й е 12 месеца от датата на обявяване.

На 7 юни 2018 г. Народното събрание размрази официално проекта за строителство на втора ядрена централа в България - 30-годишният проект "Белене", след което такова решение гласува и Министерския съвет.

Петкова: ЕК едва ли има нещо против "Росатом" да спечели проекта за АЕЦ "Белене"

Петкова: ЕК едва ли има нещо против "Росатом" да спечели проекта за АЕЦ "Белене"

Всички кандидати стават ясни на 19 август

Срещу строителството се обявяват категорично против всички десни формации, които в момента са извън парламента. Критика изказват ичетирите организации от АОБР, които не са доволни от изискванията на държавата към стротиелството на нова ядрена мощност.

Мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" бе въведен от Народното събрание през 2012 г. с мнозинството на ГЕРБ. Темата за проекта АЕЦ "Белене" обаче стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

БАН публикува доклада си в началото на 2018-та година, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

На 16 ноември 2017 г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ "Белене", но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи. От БАН категорично защитиха доклада си и 90-те варианта, които той дава.

Властта отсече: Без никакви отстъпки и компромиси за строителството на АЕЦ "Белене"

Властта отсече: Без никакви отстъпки и компромиси за строителството на АЕЦ "Белене"

Към момента интерес са заявили корейска, китайска и руска компании

БАН публикува доклада си в началото на годината, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

След това обаче премиерът Борисов излезе с още една авангардна идея проектът "Белене" да стане общобалкански проект, който да се осъществи с европейско финансиране.

По време на посещението си у нас през май руският премиер Дмитрий Медведев потвърди, че руската страна има интерес към АЕЦ "Белене".