Оптимист съм за реализацията на проекта АЕЦ "Белене". Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ.

Тя обясни, че в момента се провежда процедура за избор на стратегически инвеститор, която е била публикувана в официален вестник на ЕС, така че да достигне до максимално широк кръг заинтересувани лица. 

Иван Костов: Без много субекти газова борса е невъзможна

Иван Костов: Без много субекти газова борса е невъзможна

Проблемът със Скопие - договорът ни не дава шанс за споразумение

Да бъде абсолютно публична, така че да могат наистина големи компании да заявят интерес и да участват в този проект, защото смятам, че ще бъде важен не само за България, но и за целия регион, обясни енергийният министър.

Петкова подчерта, че от началото на декември ще може да заработи Българската борса за търговия с природен газ. Според нея това е важна крачка за либерализацията на цената.

Либерализацията на цената на природния газ е основно наше задължение като държава членка на ЕС, изтъкна енергийният министър. Според нея либерализацията означава конкуренция, а това на свой ред значи по-добри цени и по-добри условия.

Борисов горд със свободен газов пазар, България игра водеща роля в региона

Борисов горд със свободен газов пазар, България игра водеща роля в региона

Юнкер иска енергията да се насочи към България и към цяла Европа

Относно промените в наредбата за топлоснабдяването, които са в сила от 1 октомври, Петкова посочи, че са определени конкретни срокове, свързани с ангажиментите на фирмите за топлинно счетоводство.

Тя поясни, че отчетите трябва да се извършват до 10 юли, до 15 юли трябва да се представят изравнителните сметки, а срокът за обжалване на съответните сметки е до 31 август.

Министър Петкова допълни, че в наредбата се дава възможност етажната собственост сама да определи размера ѝ - между 20% и 40%.

Тя увери, че газ ще има, така че българските граждани не бива да се притесняват. По нейни думи през юни били реализирани и първите доставки на втечнен газ от Съединените щати.

Шефът на КЕВР обеща цената на природния газ да не скача

Шефът на КЕВР обеща цената на природния газ да не скача

КЕВР следи сделката с ЧЕЗ