Министерството на енергетиката (МЕ) и независимата платформа за сравняване на оферти за електроенергия elca.bg провеждат проучване сред бизнеса с 20 въпроса за стратегиите на компаниите в управлението на разходите им за електроенергия при енергийна криза.

Целта е да се предизвика бизнесът да участва активно в процесите на електроенергийния пазар, съобщиха от МЕ.

От енергийното министерство посочват още, че обратната връзка от бизнеса е от съществено значение за обективното оценяване на ефектите от 18-месечната програма за компенсации за високите цени на електроенергията. От ведомството очакват тя да осигури нужната информация за анализ на резултата от мерките и за усъвършенстване на механизмите за подкрепа при извънредни пазарни обстоятелства.

Кабинетът реже 350 млн. евро от 6 оперативни програми за компенсации за тока

Кабинетът реже 350 млн. евро от 6 оперативни програми за компенсации за тока

Парите отиват в подкрепа на малките и средни предприятия и уязвимите домакинства

"Потребителите са в центъра на енергийната трансформация и е важно те да бъдат информирани при вземането на решения, да знаят своите права и инструменти за защита. Да бъдат активни участници на електроенергийния пазар, означава не само свободно да избират доставчик на електроенергия за своя бизнес, но също така да изразяват мнението си за засягащите ги програми и процеси", обясняват от Министерството на енергетиката.

Бизнесът иска модел за компенсации, ако цените на тока тръгнат пак нагоре

Бизнесът иска модел за компенсации, ако цените на тока тръгнат пак нагоре

В момента програмата е изтекла, макар и цените да са под прага за компенсиране