Изграждането на АЕЦ "Белене", както и на VІІ-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", не е достатъчно да бъде без държавни гаранции и без дългосрочни договори за изкупуване на произведената електрическа енергия от държавната НЕК.
Това се посочва в позиция, разпратена до медиите, от Асоциацията на индустриалния капител в България (АИКБ).

Само две условия към инвеститора в проекта "Белене" не са достатъчни, за да гарантират успешността на проекта и това, че българските граждани и индустрията няма да заплатят високата цена, както вече се е случвало.

Темата АЕЦ "Белене" се вади предизборно, предупреждават анализатори от ЦИД

Темата АЕЦ "Белене" се вади предизборно, предупреждават анализатори от ЦИД

Няма централа, която да се изгражда без държавни инвестиции и гаранция

Изпълнителната и законодателната власт в никакъв случай не бива да допускат инвеститора, който и да е той, да получи правото на т.нар. "доплащане на разлики". Това е апелът, който Управителният съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) отправя по повод информацията за потвърден пред правителството инвестиционен интерес към проекта "АЕЦ Белене.

Припомняме, в поредни две седмици от Министерски съвет съобщават за проведени първоначални разговори с китайската държавна компания и китайска банка във връзка с проекта за изграждане на нови ядрена централа.

И китайска банка се интересува от проекта АЕЦ "Белене"

И китайска банка се интересува от проекта АЕЦ "Белене"

Индустриалната търговска банка на Китай

"Ако има ангажимент за "доплащане на разлики", инвеститорът ще има възможността да продава на борсата цялото си количество произведена електроенергия, а чрез "задължения към обществото" целокупната българска индустрия и домакинствата ще доплащат разликата от борсовата цена, която е значително под 46 USD за мегаватчас до 92 USD за мегаватчас проектна цена", предупреждава УС на АИКБ.

От Асоциацията подчертават, че вече веднъж са преживели примера с добавката "Задължението към обществото", генерирано от непазарната и недообмислена политика по отношение на производителите на електроенергия от възобновяеми енергийни източници и на т. нар. "американски централи" и от породилия се на основата на тази политика узаконен грабеж.

Рестартират "Белене" на пазарен и научен принцип

Рестартират "Белене" на пазарен и научен принцип

БАН ще даде експертиза за АЕЦ "Белене", обяви министър Теменужка Петкова

"Повтарянето на тази грешка този път в "ядрена форма" би се превърнало в бедствие с много тежки икономически последици", се казва в позицията на АИКБ.

АИКБ настоява преди всичко да се актуализира енергийната стратегия на страната, "за да е ясно кога и дали изобщо се нуждаем от такива мощности, преди да се слагат нови заробващи подписи".